Ofisler konuta dönüşecek, bodrumda otopark teşvik edilecek! Yönetmelik değişti, yeni uygulama geldi!

Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nde değişikliğe gidildi. Buna göre binaların bodrum katlarında yapılacak olan otopark alanları teşvik edilecek.
Ofisler konuta dönüşecek, bodrumda otopark teşvik edilecek! Yönetmelik değişti, yeni uygulama geldi!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nde bazı değişiklikler yapıldı. Yapılan bu değişikliklere göre büyüklüğü 5000 metrekare ve üzerindeki parklara, kamuya ait 112 acil ambulans istasyonu ve aile sağlığı merkezi yapılabilecek. Büyüklüğü 2500 metrekare ve üzeri parklara ise aile sağlığı merkezi yapılabilecek.

BODRUMLARA YAPILACAK OTOPARKLAR TEŞVİK EDİLECEK

Yapılan yönetmelik değişiklikleri arasında en dikkat çekici olan ise bodrum otoparklarına verilecek olan teşvikler oldu. Buna göre binaların bodrum katlarında yapılması zorunlu olan otopark alanları inşaat için verilen emsal izinden muaf oluyordu. Son değişiklikle beraber bodrum katlarda yapılacak olan zorunlu otopark alanının iki katı kadar alan emsalden muaf olacak. Bir müteahhit bodrum kata yapacağı 10 araçlık otoparkın yerine bir bodrum kat daha ekleyerek 20 araçlık otopark yaptığı takdirde bu ek alan emsale dahil olmayacak.

Otoparklar ile alakalı olarak bir yeni karar daha alındı. Ön bahçelerde zemin altına, parsel sınırına 3 metreden fazla yaklaşmamak şartıyla ön bahçenin yarısına kadar zorunlu otopark yapılabiliyordu. Son değişiklikle beraber ön bahçenin tamamına zemin altında zorunlu olmayan otopark yapılabilecek.

İSKAN İZNİ DEĞİŞİKLİĞİ

Yönetmelik değişikliği ile beraber konutlar için de çok önemli bir uygulama getirildi. Sitelerde ve apartmanlarda bağımsız bölümleri bulunan kat malikleri ruhsata aykırı olarak balkonlarını genişletmeleri durumunda diğer kat maliklerine iskan – oturma izni verilmiyordu. Son değişiklikle yapı kayıt belgesi alınması halinde tüm bağımsız bölümlere iskan izni verilebilecek.

OFİSLER KONUTA DÖNÜŞECEK!

Konut arzında yaşanan sorunların çözümüne dair ortaya atılan bazı fikirler de uygulamaya geçiyor. Planlı Alanlar İmar Planı Yönetmeliği değişikliği ile beraber 31 Ekim 2022 tarihinden önce ticaret veya merkezi iş alanı kullanımlı olan ve plan notlarında konu veya rezidans yapılabileceğine dair hüküm bulunan yerlerdeki ofisler konuta dönüştürülebilecek. Büyükşehirler bu değişiklikle beraber çok sayıda kullanılmayan ofisin konut dönüşümü yapılabilecek.