Ortak Kullanım Alanını İşgal Eden Komşudan Tazminat İstenir Mi?

Apartmanlarda ve sitelerde ortak kullanım alanları zaman zaman bazı komşular tarafından işgal edilebiliyor. Bu durumdan ortak kullanım alanını işgal eden komşudan tazminat istenebilir mi?
Ortak Kullanım Alanını İşgal Eden Komşudan Tazminat İstenir Mi?

Apartman ve sitelerde ortak kullanım alanları meselesi bazı durumlarda sorun yaratabiliyor. Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre düzenlenen bu ortak alanlardan kimin, ne şekilde yararlanabileceği belirlenmiştir. Pek ortak kullanım alanlarında tasarruf yetkisi kimindir? Ortam kullanım alanlarında gelir elde edilebilir mi? Ortak alanını işgal eden komşudan tazminat talep edilebilir mi?

ORTAK KULLANIM ALANLARINI KİMLER KULLANABİLİR?

Apartmanlarda ve sitelerde ortak kullanım alanı olarak belirlenen alanlardan tüm kat maliklerinin eşit oranda yararlanma hakkı bulunmaktadır. Herhangi bir kat maliki bu alanlar için daha fazla bir hak iddiasında bulunamaz. Bu alanların kişisel kullanımı ise yasalara göre mümkün değildir. Ortak kullanım alanlarının kişisel kullanımı hukuken işgal olarak tanımlanmaktadır.

ORTAK KULLANIM ALANLARINDAN GELİR ELDE EDİLEBİLİR Mİ?

Ortak kullanım alanları zaman zaman gelir getirici olabilir. Ancak bu alanlardan gelir elde etmenin bazı hususi detayları vardır. Bunun için kat malikleri ortak bir karar almalıdırlar. Örneğin apartmanda ortak kullanım alanı içerisinde bir dükkan olması durumunda bunun kiraya verilmesini kat malikleri kararlaştırırlar. Kat malikleri bu konuda yöneticiye yetki verebilirler. Böyle bir karar alınmamışsa yönetici tek başına bu dükkanı kiralama yönünde karar alamaz.

ORTAK KULLANIM ALANINI İŞGAL EDEN KOMŞUDAN TAZMİNAT İSTENİR Mİ?

Ortak kullanım alanları doğrudan gelir getirici bir özellikleri yoktur. Bundan dolayı da eğer bir komşu ortak kullanım alanını işgal ediyorsa ondan diğer komşular tazminat talep edemezler. Yargıtay'ın emsal kararına göre bu işgali gerçekleştiren komşulardan tazminat talebi hukuka uygun değildir. Ortak kullanım alanını işgal eden komşu önce uyarılır. Ardından mahkeme süreci başlatılır. Mahkeme bu işgali sonlandırmasını ister. İşgal sonlandırılmazsa ceşitli cezai müeyyideler gündeme gelecektir.

Emlak365.com