Oturduğum bina evim depreme dayanıklı mı? Bu basit testi kendinizde yapabilirsiniz

Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan merkezli olarak meydana gelen 2 büyük depremle binlerce bina yıkılmıştı. Depremde bazı binalar ayakta kalırken depreme dayanıklılık testi de gündeme gelmişti. Evim depreme dayanıklı mı nasıl öğrenilir?
Oturduğum bina evim depreme dayanıklı mı? Bu basit testi kendinizde yapabilirsiniz

Oturduğum bina evim depreme dayanıklı mı? Bu basit testi kendinizde yapabilirsiniz - 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli olarak meydana gelen biri 7.7 diğeri ise 7.6 şiddetindeki iki büyük deprem beraberinde büyük bir yıkımı getirmişti. 

Başta depremin merkez üssü olan Kahramanmaraş olmak üzere Adıyaman, Hatay, Gaziantep, Adana, Malatya, Diyarbakır, Şanlıurfa, Kilis, Osmaniye ve Elazığ illerinde çok sayıda bina yıkılmıştı. Yaşanan depremin ardından aynı cadde üzerinde bazı binaların yerle bir olması bazılarının ise ayakta kalması binaların sağlamlığını bir kere daha tartışmaya açmıştı. 

EVİM DEPREME DAYANIKLI MI NASIL ÖĞRENİLİR?

Yaşanan depremde 2000 yılından sonra yapılan yeni binaların da yıkılması vatandaşı bir kere daha güvenlik açısından endişeye düşürürken İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) 2. Başkanı Nusret Suna vatandaşları depreme karşı uyardı. Suna "Bina Durum Ön Değerlendirmesi," "Bina Performans Değerlendirmesi" ve "Riskli Bina Tespiti" durumlarında binanın sağlamlığının öğrenilebileceğini dile getirdi. 

Suna yaptığı açıklamasında herkesin evini kontrol etmesi gerektiğini belirterek "Kolonlarda ve kirişlerde göze çarpan çatlaklar var ise bir mühendise danışsınlar. Bir de binaların bodrum katlarına girsinler. Bodrum katlarında hava sirkülasyonu az olduğu için buradaki malzemelerde bozulmalar çok erken başlar" diyerek taşıyıcı bölgelerin köşelerinde verevli ve dokununca kabukları dökülen çatlaklar var ise bunun binada korozyon riski olduğunu gösterdiğine dikkat çekti. 

EVDE ÇÜRÜK OLDUĞUNU, EVİN SAĞLAM OLUP OLMADIĞINI NASIL ANLARIZ?

  • Kolonlarda ve kirişlerde göze çarpan çatlaklar olması, 
  • Bodrum katlarda köşelerde verevli ve dokununca kabukları dökülen çatlaklar olması, 
  • Kolonlardan sesler gelmesi, 
  • Arada sırada evde çatırdamaya benzer sesler duyulması, 
  • Evin kapılarının kendi kendine kapanmaya başlanması, 
  • Fayansların derz aralarında ve fayanslarda çatlaklar oluşması. 

Bu durumların binanızda yaşanması durumunda bina deprem dayanıklılık testi yapılması gerekiyor. Ne yazık ki özellikle de korozyon başlayan binalarda deprem olmasa dahi binanın kendiliğinden yıkılabileceği belirtilirken bu nedenle her bina sakininin kendi binasının güvenirliğinden emin olması gerektiği belirtiliyor. Depreme karşı vatandaşların da kendi sorumluluklarını yerine getirerek mutlaka deprem güvenirliğini sağlaması gerekiyor.