Oturduğum bina kentsel dönüşüme uygun mu? Sorgulama ve başvuru nasıl yapılır?
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın üzerinde durduğu kentsel dönüşüm çalışmaları tüm Türkiye genelinde devam ediyor. Bakanlık deprem bölgesinde yer alan başta İstanbul olmak üzere birçok büyükşehirde mbinlerce konutun dönüşümünü sağlıyor. Kentsel dönüşüm çalışmaları ile vatandaşlara çok önemli haklar sağlanıyor. Kentsel dönüşüm kapsamında konut kredisi, kira yardımı, sıfır daireler bu desteklerin en dikkat çekeni oluyor.
OTURDUĞU BİNASI İÇİN KENTSEL DÖNÜŞÜM BAŞVURUSU
Oturduğu binası için kentsel dönüşüm başvurusunda bulunmak isteyenler için süreç bina sakinleri ile ortak olarak alınacak. Binadan ortak karar çıkması durumunda vatandaşlar ilk olarak yapı denetim kontrolü olacak. Bu alanda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile koordineli çalışan birçok firma bulunuyor. Bu firmalar üzerinden yapılacak başvurular sonrası binanın sağlamlığı belirlenecek.
Binada gerçekleştirilecek çalışmalar sonunda binanın durumu gözden geçirelecek. Kaç şiddetinde bir depreme dayanabileceği öğrenilecek. Eğer binanın durumu sağlam çıkarsa ek bir işlem yapmaya gerek kalmayacak. Ancak bina kötü durumda bulunuyorsa bu durumda belediyeye başvuru yapılacak.
Riskli Yapı Raporu Alınması Şart
Binanın kötü durumda olduğunu bildirir belgede yapının riskli yapı olduğuna ilişkin ifade kullanılırsa süreç başlatılacak. Ancak bina sakinlerinden itiraz eden olursa bir denetim daha gerçekleştirilecek. Yapılan yeni değerlendirme sonucunda da bina riskli yapı olarak belirlenirse binanın yıkımına karar verilecek. Bundan sonraki süreçte yapı denetimini sağlayan firma kat maliklerinin neler yapması gerektiği konusunda yönlendirmelerde bulunacaklar.
Bu Durum Varsa Hemen Karar Alınıyor?
Kentsel dönüşüm kapsamına genel olarka 20 yaş ve üzerinde olan binalar alınıyor. Ancak bina yeni olsa bile temelinde ya da duvarlarında çatlak ve ciddi hasar olması durumunda karar çıkabiliyor.