Oturma hakkı nedir?
Emlak terimleri ile alakalı olarak bazı hususlarda sorgulamalar yapılabiliyor. Ayrıntıları merak edilen terimlerden birisi de oturma hakkıdır. Oturma hakkı nedir? Oturma hakkı ile kimlere, nasıl bir fayda sağlanmaktadır? Oturma hakkı ne zaman doğar? Oturma hakkı işlemi hangi yollarla yapılabilir? Oturma hakkı iptal edilir mi?
OTURMA HAKKI NEDİR?
Oturma hakkı esasında Medeni Kanun’da yer almaktadır. Medeni Kanunun 823. maddesinde oturma hakkı bir binadan veya o binanın bir bölümünden konut olarak yararlanma ve oturma yetkisi olarak tanımlanmaktadır. Emlak terimi olarak oturma hakkı da bu anlama gelmektedir. Bir konut için bir kişiye oturma hakkı verilmesi o konuttan faydalanacak kişi olarak hakkın verildiği kişinin belirlenmesi demektir.
OTURMA HAKKI MİRAS YOLUYLA DEVREDİLİR Mİ?
Oturma hakkı yasal bir haktır ve bu hakkın verilmesi için bazı işlemler yapılması gerekmektedir. Bu hakka yasal olarak sahip olan kişiler süresi dolana kadar bu haktan faydalanabilirler. Oturma hakkı tamamen kişisel bir haktır. Dolayısıyla ölüm ile beraber sona erecektir. Oturma hakkının miras yoluyla devredilmesinin imkanı yoktur. Mirasçılar oturma hakkını gerekçe göstererek bu hakkı kullanmaya devam edemezler.
OTURMA HAKKI İŞLEMİ NASIL YAPILIR?
Oturma hakkı işlemi yapılacaksa bu işlem kesinlikle Tapu Sicil Müdürlüğü’nde yapılmalıdır. Konutun yer aldığı tapu kütüğüne bu oturma hakkının işlenmesi gerekir. Bunun için oturma hakkı verilecek konuta ait tapu senedi ile konutun sahibinin sözlü beyanı gerekmektedir. Taraflardan fotoğraflı nüfus cüzdanı, vesikalık fotoğraf, TC kimlik ve vergi numaraları istenecektir. Eğer oturma hakkı mahkeme kararı ile veriliyorsa kesinleşmiş mahkeme sonucunun da ibraz edilmesi gerekmektedir.