Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği 2023 Resmi Gazete'de yayımlandı

Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 31 Aralık 2023 tarihli Resmi Gazete ile yayımlandı. Yayımlanan yönetmelik kapsamında 2023 senesinde uygulanacak kurallar belirlenmiş oldu.
Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği 2023 Resmi Gazete'de yayımlandı

31 Aralık 2023 tarihli Resmi Gazete ile yayımlanan Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik kapsamında önemli düzenlemeler yapıldı. Bugün itibari ile yürürlüğe giren yeni yönetmelik kapsamında pek çok maddede düzenlemeye gidilirken yapı kayıt belgesi için de yeni şartlar belirlendi. 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından:

PLANLI ALANLAR İMAR YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1- 3/7/2017 tarihli ve 30113 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğinin 5 inci maddesinin sekizinci fıkrasında yer alan “boşluklar,” ibaresinden sonra gelmek üzere “taşıyıcı sistemi kesme taş yığma bina olarak tasarlanan zemin dâhil 3 katı geçmeyen geleneksel mimari öğeler barındıran binalarda tasarım gereği taşıyıcı yığma taş iç duvarların genişliği 12.50 cm’den, taşıyıcı yığma taş dış duvarların genişliği 25 cm’den fazla olan kısımları, deprem yalıtımı uygulanması amacıyla Türkiye Bina Deprem Yönetmeliğinin eki Esaslara göre yalıtım birimlerinin yerleştirildiği ara yüzden oluşan, herhangi bir kullanıma konu edilemeyen, iç yüksekliği hiçbir noktada 1.4 metreyi aşmayan, yapının plan veya yönetmelikle belirlenen yüksekliğini geçmemek kaydı ile teşkil edilen deprem yalıtım katı,” ibaresi eklenmiş ve aynı fıkranın (a) bendinde yer alan “alanları,” ibaresi “alanlarının 2 katı,” şeklinde değiştirilmiştir. 

MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin (4) numaralı alt bendinde yer alan “ile trafik güvenliği alınarak kamuya ait 112 acil ambulans istasyonu” ibaresi yürürlükten kaldırılmış, aynı bendin (5) numaralı alt bendinde yer alan “şekilde” ibaresinden sonra gelmek üzere “, açık alanları dâhil taban alanları (2) numaralı alt bentte belirtilenlerle birlikte toplamda %3’ü geçmemek, muvakkat yapı ölçülerini aşmamak ve tek binada olmak kaydıyla trafik güvenliği alınarak kamuya ait 112 acil ambulans istasyonu ile aile sağlığı merkezi,” ibaresi eklenmiş ve aynı bende aşağıdaki alt bent eklenmiştir.

Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği 2023 Resmi Gazete'de yayımlandı

Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği 2023 Resmi Gazete'de yayımlandı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan yeni düzenlemeler 31 Aralık 2022 tarihi itibari ile yürürlüğe girerken yeni uygulamada kurallar baştan belirlenmiş oldu.