Prof. Naci Görür 10 ili uyardı! O iki fay kırılırsa 7.2 şiddetinde deprem kaçınılmaz

Kahramanmaraş Depremi tam 11 ilde büyük bir yıkıma neden olurken kırılan fay hatları diğer fayları da harekete geçirmişti. Bir sonraki büyük deprem nerede olacak sorusuna deprem profesörü Görür yanıt verdi.
Prof. Naci Görür 10 ili uyardı! O iki fay kırılırsa 7.2 şiddetinde deprem kaçınılmaz

Prof. Naci Görür 10 ili uyardı! O iki fay kırılırsa 7.2 şiddetinde deprem kaçınılmaz - Kahramanmaraş'ta 6 Şubat 2023 Pazartesi günü sabaha karşı yaşanan 7.7 şiddetindeki deprem 11 ilde büyük bir yıkıma neden olmuştu.

Deprem 11 ilde binlerce binanın çökmesine neden olurken aynı gün 13:24 sularında arama kurtarma çalışmaları devam ederken bu seferde 7.6 şiddetindeki ikinci büyük bir deprem felaketi yaşanmıştı. İlk depremde ayakta kalmayı başaran binalar ikinci depremle yıkılırken felaketin boyutu artmıştı. Yaşanan deprem sonrası büyük bir sismik hareketlilik başlarken gözler deprem riski yüksek illere çevrilmişti. 

BİR SONRAKİ BÜYÜK DEPREM HANGİ İLDE OLACAK, DEPREM RİSKİ YÜKSEK OLAN İLLER HANGİLERİ?

Daha önce yaptığı tüm açıklamalarında Kahramanmaraş bölgesine dikkat çeken Prof. Naci Görür bu bölgede büyük bir deprem beklendiği uyarılarında bulunmuştu. Tam da uyarı yaptığı bölgede büyük bir deprem yaşanan Görür yeni tahmininde ise "Marmara'da deprem üretecek olan iki tane aktif fay kolu var. Bunlardan biri Adalar kolu, yaklaşık 45 kilometre uzunluğunda. Bu tamamen kırıldığı zaman 6'lar mertebesinde deprem üretir. Bir diğeri ise Kumburgaz fay koludur.

Yeşilköy açıklarında Silivri açıklarına kadar uzanır. Bu da 65 kilometre uzunluğundadır. Kırıldığı zaman minimum 7.2 üretir. İkisi birden kırılırsa 7.5, 7.6'yı bulabilir. Marmara'nın batısında Tekirdağ fayı muhtemelen 1912 Şarköy depreminde kırıldığı için orada büyük bir depremin üretileceğini düşünmüyoruz. Dolayısıyla Marmara'da depremin 7.2 ile 7.6 arasında değişeceğini düşünüyoruz" diyerek Marmara bölgesi için uyarı yaptı. 

DEPREM RİSKİ YÜKSEK OLAN, TÜRKİYE''DE DEPREM BEKLENEN İLLER HANGİLERİ?

Son fay kırılmasının ardından açıklama yapan Görür deprem riski yüksek olan illeri "Aklı başında bütün yer bilimciler Türkiye’de deprem olacak yerleri şöyle sayarlar: Marmara Bölgesi. Maraş’ta oldu, bitti. Şimdi Hakkari yöresinden kuşkumuz var. Erzincan Bingöl-Karlıova arasında Yedisu fayında kuşkumuz var. Karlıova ile Bingöl arasında Göynük bölgesinde deprem olma kuşkumuz var. İzmir’den kuşkumuz var. Bir de Muğla ile Antalya arasında sahil şeridinde" diyerek açıkladı.