Rayiç bedel nedir, nasıl tespit edilir?

Emlak sektöründe çok duyulan kavramlardan rayiç bedelin ne anlama geldiği ve nasıl hesaplandığı gibi ayrıntılar merak ediliyor.
Rayiç bedel nedir, nasıl tespit edilir?

Emlak sektöründe sık sık karşılaşılan rayiç bedel kavramının ne olduğu araştırılıyor. Rayiç bedel kavramı ile karşılaşan vatandaşlar, konu hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olmak istiyor.

Bir malın güncel satış veya sürüm değerine rayiç bedel denir. Rayiç bedel ile daha çok konut kategorisinde karşılaşılır. Kamu kurum ve kuruluşları gayrimenkul satış ihalesi düzenlediklerinde rayiç bedel üzerinde ihale fiyatlaması yapar. Gayrimenkulün güncel bedeli anlamına gelen rayiç bedel, bir gayrimenkulün güncel piyasadaki alım ve satım fiyatıdır.

Vergi Usul Kanunundaki tanımlamaya göre rayiç bedel, şu şekilde tanımlanır: “Bir iktisadi kıymetin değerleme günündeki normal alım satın değeridir.” demektir.

haber-ankara-1280720-91.jpg

RAYİÇ BEDEL TESPİTİ NASIL YAPILIR?

Bir gayrimenkulün bulunduğu konum rayiç bedelini büyük oranda etkiler. Gayrimenkulün merkezde oluşu ya da bulunduğu şehir gibi çok sayıda faktör rayiç bedelinde etki eder. Tüm bu noktalar dikkate alınarak rayiç bedel tespiti yapılır. Rayiç bedel tespiti yapmak için öncelikle aynı semtte bulunan 3 ayrı gayrimenkullerin rayiç bedelleri toplanır. Ardından ilgili gayrimenkullerin metrekareleri toplanır. Toplam rayiç bedel toplam metrekareye bölünür ve çıkan sonuç rayiç bedeli belirlenmek istenen konutun metrekaresi ile çarpılır.

Rayiç bedel, piyasadaki bazı durumlara göre değişiklik gösterebilir. Genel olarak yukarıda bahsedildiği gibi tespit gerçekleştirilir.