Rayiç Bedeli Nedir, Neye Göre ve Nasıl Hesaplanır? e-Devlet Rayiç Bedeli Sorgulama
Gayrimenkul alım satımlarında gündeme gelen rayiç bedeli hakkında pek çok kişi yeterli bilgiye sahip değil. Rayiç bedeli sadece alım satım işlemlerinde değil kiralama sürecinde de bilinmesi gerekir. Alım satım işlemleri esnasında malın güncel mali değerini rayiç bedeli belirler. Değerinin altında satış yapılmaması için rayiç bedelinin bilinmesi gerekir. Sadece alım satım işlemlerinde değil sigortalama ve vergilendirme sürecinde de rayiç bedeli önemlidir. Sigorta ve vergiler evin rayiç bedeline göre hesaplanır.
2886 sayılı Devlet İhale Kanunu, 4706 sayılı Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi Kanunu ve Katma Değer Vergisi Kanunu'nda rayiç bedeli tespit ve takdir bedeli olarak tanımlanır.
RAYİÇ BEDELİ TÜRLERİ NELERDİR, NASIL HESAPLANIR?
Araba, konut ve arsalar için rayiç bedelinin belirlenmesi Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen kurallar çerçevesinde tespit edilir. Yıldan yıla ya da aydan aya bedel değişir. Malların cinsine göre de rayiç bedeli değişiklik gösterebilir. Konut ya da arsa satışlarında tapu rayiç bedeli belirlenir.
KONUTTA ve ARAÇTA RAYİÇ BEDELİ HESAPLAMA
Konutun rayiç bedeli hesaplanırken bulunduğu şehir, bulunduğu muhit, toplu taşıma, okul, market ve hastaneye yakınlığı, sosyal mekanlara yakınlığı, cephesi, manzarası, binanın yaşı, konutun genişliği, site içerisinde olup olmaması, site içindeyse olanakları, yıpranma payı dikkate alınır.
Araçta ise rayiç bedeli hesaplama aracın yaşı, üretim yılı, modeli, ayırt edici özellikleri, kaza geçmişi dikkate alınarak hesaplanır.
RAYİÇ BEDELİ NASIL ÖĞRENİLİR?
Rayiç bedeli sorgulama işlemleri e-Devlet üzerinden online olarak yapılabilir. Konutun bulunduğu belediye seçilir, arsa metrekare birim değeri sorgulama ekranındaki bilgiler doğrulanır ve rayiç bedeli sorgulama işlemi yapılır. Konutun bulunduğu belediye üzerinden de rayiç bedeli sorgulama yapılabilir.