Renovasyon nedir, restorasyon ile ne farkı vardır?

Emlak terimlerinden birisi olan renovasyon ile alakalı olarak ayrıntılar merak ediliyor. Renovasyon nedir, ne anlama gelmektedir?
Renovasyon nedir, restorasyon ile ne farkı vardır?

Emlak terimi olarak zaman zaman karşılaşılan renovasyon ile alakalı olarak araştırmalar yapılıyor. Emlak alanından renovasyon hangi anlamlara gelmektedir? Renovasyon nedir? Renovasyon ile alakalı olarak ayrıntılar nelerdir?

RENOVASYON NEDİR?

Fransızca bir kelime olan renovasyon genel olarak yenileme ve onarım anlamlarını ifade etmektedir. Ronovasyon farklı alanları kapsayabilmektedir. Tarihi bir alanın korumaya alınması şeklinde görev görebildiği gibi çeşitli eksiklikleri olan binaların yıkılmasını önlemek için işlevlendirme amacıyla da kullanılabilmektedir. Örnek verilecek olursa kentlerde eski bir fabrika binası varsa o binanın işlev kazanması ve yıkılmasını önlemek için burasının sanat galerisine dönüştürülmesi renovasyondur.

Renovasyon projeleri şeklinde tanımlama ile sık sık karşılaşılabilmektedir. Bu bir yapıda belirli bölgelerin korunarak yenilenmesi demektir. Bu tip işlemler tarihi yapılar için yapılmaktadır. Tarihi yapıların ömrü bu şekilde uzarken işlev de kazanır. Renovasyon işlemi yapılan bir bina tamamen korunaklı bir hale gelir. Gelişmiş renovasyon projeleri sadece bir yapı yerine bir bölgeye yönelik de yapılabilir. Renovasyon işleminde ana yapının eski estetik görünümüne sadık kalarak işlev kazanması ana prensiplerden birisidir. Bundan dolayı renovasyon işlemi yapılmadan önce o yapının veya bölgenin geçmişine dair kapsamlı araştırmalar yapılmaktadır.

RESTORASYON İLE ARASINDA NE FARK VAR?

Restorasyon yapılırken eskiyen tarihi binalar asıl haline uygun gelecek şekilde yeniden inşa edilmektedir. Burada amaç binanın sanatsal niteliklerini muhafaza ederek ve ek bir şey katmadan onarmaktır. Restorasyon ile bina orijinal haline yeniden dönüştürülür. Onarılması gereken yerler varsa aslına uygun bir şekilde onarılır. Renovasyon işleminde ise amaç binayı ayakta tutmaktır. Orijinal bina aynı şekliyle kalmayabilir ve bina başka bir işlevle ömrünü sürdürecektir.