Resmi Gazete'de yayımlanan tapu satışlarına ekspertiz zorunluluğu piyasaları nasıl etkileyecek?
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanarak Resmi Gazete ile yayımlanan 2023 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı kapsamında 2023 yılında alınacak tedbirler arasında vergi gelirlerini arttırmak amacı ile tapuda ekspertiz zorunluluğunda yer verilmişti. Yapılan düzenlemeyi değerlendiren EMFED (Emlak Müşavirleri Federasyonu) uzun zamandır dile getirmiş oldukları vergi kaybını önlemek için atılabilecek adımlar konusunda bir kere daha görüşlerini açıkladı.
Coldwell Banker Artemis'ten Metin Sığırtmaç yapmış olduğu açıklamasında adaletli bir vergilendirme için yapılması gerekenleri değerlendirirken sorunun çözümü için Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından yeni bir yazılım güncellemesine ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Söz konusu düzenleme uzun süredir Emlak Müşavirleri Federasyonu tarafından da gündeme getiriliyordu.
RAYİÇ BEDEL ÜZERİNDEN SATIŞ GÖSTERMEK ENGELLENMELİ!
Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Metin Sığırtmaç "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzası ile yayımlanan karar ile "2023 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’’nın onaylanmasına karar verilmiştir. EMFED (Emlak Müşavirleri Federasyonu) olarak daha önce Ticaret Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na görüşlerimizi bildirmiştik. Çok uzun zamandır dile getirdiğimiz Tapu Harcı Vergi Kaybı için önemli bir adımın atılmış olduğunu görüyoruz.
Tapu devirlerinde önemli ölçüde satış bedelini düşük göstermek suretiyle rayiç bedel üzerinden tapu devirlerinde vergi kaybı yaşanmaktadır. Bu yasal düzenleme ile düşük bedelden satış gösterilmesinin engellenmesi için tapu satışına ekspertiz zorunluluğu geliyor. Gayrimenkullerin vergilendirilmesinde esas alınan alım-satım değerinin belirlenmesi ve beyanına ilişkin mevcut düzenin yeterli olmayacağını düşünüyorum. Yeni bir sistemin devreye girmesi ile gerekli altyapı sonrası adaletli bir vergilendirme sistemi işleyebilir.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü elektronik sisteminde yapılacak yeni bir yazılım ile sorun çözülebilir. Çözümün uygulayıcıları BDDK tarafından yetkilendirilen değerleme kuruluşları ve SPK değerleme lisansı sahibi değerleme uzmanlarınca düzenlenen değerleme raporlarının değer ve değere etki eden öznitelik verilerinin Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü elektronik sistemine veri aktarımı ile olur deniliyor.
5 Haziran 2018 itibari ile Taşınmaz ticareti yönetmeliği yayınlandı. Defalarca EMFED olarak Yönetmeliğe olan itirazımızı yaptık. MYK tarafından yetki belgesi ile yetkilendirilen On binlerce Gayrimenkul (Emlak) temsilcisi ne işe yarayacak? Sadece satıcı ile alıcı arasında aracılık etmeye mi çalışacak? Pazarın kısıtlı olması vesilesi ile pazardaki satılık mülklerin sahipleri ve alıcı tarafından devre dışı bırakılmaya mı maruz kalacak?
Yaptığı tüm aracılık hizmet karşılığını alamayarak alıcıya, satıcıya yalvararak dilenci pozisyonuna mı düşecek? Aylarca iş yapamayacak ve birçok finansal sıkıntıyı yaşayacak fakat dışarıdan bakılınca milyoner, çok kazanan olarak görülmeye devam mı edecek? Tüm bu sorunlara baktığımızda büyük resim aynen böyle olsa da Gayrimenkul sektörünün her bir temsilci kolay kazanç sağlamazken, birçok danışman yaşam zorluğu çekmektedir.
Hal böyle iken Kurumsal Emlak Danışmanları Derneği Başkanı olarak isteğimiz ve talebimiz yeni düzenleme ile tapu devirlerinde ekspertiz zorunluluğu getirilmesinden sonra ekspertizi yapacak olan yetkili kişilerin; zaten bölgede çalışan satıcının mülkünü halihazırda pazarlayan, satış değerini pazarlık ile belirlenmesine aracılık eden gerçek temsilcinin ekspertiz raporunu Tapu ve kadastro elektronik sistemine girmesidir. Sektörümüzün daha prestijli olması için buna ihtiyacımız vardır.
RAYİÇ BEDEL KALDIRILIRSA TAPU HARCI İNDİRİMİ GELECEK Mİ?
Yani MYK dan Seviye 5 Belgesini alarak İl Ticaret Müdürlüklerinden Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesini almış Kişilerin Ekspertiz raporunu Tapu Elektronik sistemine girmesi gerekmektedir. Tekrar söylüyorum, doğru ve etkili olanın, Ticaret Bakanlığı’nın Ekspertiz yetkisini, Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi almış vergi kaydı olan, bölgesine hakim profesyonellerimize vermesidir. İkinci konu ise; vergi harçlarını %2 alıcı, %2 satıcı dan olan oranın %1 e düşürülmesidir.
Aksi halde gayrimenkul fiyatlarının düşmesi mümkün değildir. Harçların düşürülmesi ile piyasalar hareketlenebilir. Aksi halde ekonomiye katkı sağlayan inşaat sektörünün daha da geriye gitmesi tehlikesi ile karşı karşıya kalınır. Yetkililerden konu ile ilgili tüm sektör temsilcilerinin bir araya geldiği ve konuyu enine boyuna değerlendirdiği bir çalıştay talep ediyoruz. Tüm Gayrimenkul temsilcilerini STK Başkanlarının, Kurumsal ve yerel Emlak Temsilcilerinin, Kurumsal Franchise marka temsilcilerinin hepsinin bir arada olduğu bir çalıştay ile sorunlarımızı doğru bir zemine taşıyabiliriz" diyerek konu hakkında acil bir toplantı yapılmasına ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.
Hatırlanacağı üzere ekspertiz zorunluluğu konusunda yapılan düzenlemeyi ilk kez emlak piyasası emlak365.com sitesi tarafından yapılan haberimiz ile duymuştu.