Reuters Türkiye'deki kiralık konut krizini yazdı: Türkler şaşkın, kirasını karşılayamıyor!

İngiliz haber ajansı Reuters, Türkiye'de yaşanan kiralık konut krizini manşete taşıdı. Türkiye'de kimsenin kiralık ev bulamadığını ifade eden ajans, İstanbul'da birçok kişiye mikrofon uzattı.
Reuters Türkiye'deki kiralık konut krizini yazdı: Türkler şaşkın, kirasını karşılayamıyor!

İngiliz haber ajansı Reuters, Türkiye'deki kiralık konut krizini manşetine taşıdı. İstanbul'da kiralık ev arayanlarla röportaj yapan ajans, ev kiralarının gelirin çok üstünde olduğunu ve Türklerin kirasını ödemekte güçlük çektiğini yazdı.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun bugün açıkladığı verilere göre, Aralık ayında yükselişe geçen konut kiraları mart ayında yıllık yüzde 19,7 arttı. Emlak sitelerinden aktarılan veriler ise aynı dönemde ev kiralarının iki katına çıktığını belirtiyor. Türkiye'nin hemen hemen her ilinde konut kiraları artarken, en yüksek artış İstanbul'da gerçekleşti. İngiliz haber ajansı Reuters, Türkiye'deki konut krizi konusunda üzücü bir haber yaptı.

Kira artışları enflasyonun çok üzerinde

Kira fiyatları nedeniyle birçok ev sahibi ile kiracının karşı karşıya geldiği belirtilirken, ev sahiplerinin yasal oran üzerinden değil, enflasyonun çok üstünde rakamlar üzerinden kira artışı yaptıkları biliniyor. Daha önceden aylık gelirinin altıda birini kiraya ayırdıklarını söyleyen vatandaşlar, şimdi ise gelirlerinin 3'te biri kadar kira ödediklerini belirtiyor.

Reuters Türkiye'deki kiralık konut krizini yazdı: Türkler şaşkın, kirasını karşılayamıyor!

Kira konusunda kimsenin umudu kalmadı

Reuters'a konuşan 27 yaşındaki yoga eğitmeni, emlakçıların iki odalı bir daire için aylık 6 bin lira talep ettiklerini söyleyerek, bu kiraları karşılamak için evden hiç çıkmaması gerektiğini, herhangi bir harcaması olmaması gerektiğini ifade etti. Kiralık ev konusunda umudu kalmadığını belirten genç kadın, durumdan oldukça şaşkın olduğunu söyledi.

Konuya ilişkin konuşan EmlakJet CEO'su Tolga İdikat ise bazı ev sahiplerinin kira gelirlerini, döviz kayıplarını karşılamak için kullandığını belirtti. 2021 yılında Türk lirasının değer kaybı yaşaması nedeniyle, gayrimenkul yatırımı yapanların gelirlerini dolara endeksli tutmasıyla yüksek kira talep ettiklerini ifade etti.

İstanbul'da aylık ortalama kiraların yüzde 133 oranında artarak 6 bin 116 liraya çıktığını söyleyen İdikat, asgari ücretin yalnızca 4 bin lira olduğuna dikkat çekerek kiraların asgari ücretin çok üzerinde olduğunu dile getirdi.

Türk vatandaşları ev bulamıyor

Gedik Yatırım ekonomisti Serkan Gönençler de Reuters'a konuşarak, 2021 yılında yapılan faiz indirimlerinin fiyatları artırdığını ve gayrimenkul fiyatlarının yükselmeye devam etmesinin kimse için şaşırtıcı olmayacağını ifade etti. Bir emlakçı ise pandemi nedeniyle artan talebin kiracıları zorladığına işaret ederek, vatandaşların artık ev bulamadığını ve buldukları evlerinde yüksek fiyatlı olması nedeniyle bu kiraları ödemekten başka çareleri kalmadığını söyledi.

Emlak365.com