Rönesans Rezidans hakkında bilirkişi heyeti yıkım nedenini açıkladı

Hatay'da en çok can kaybı yaşanan noktaların arasında yer alan ve depremin simgelerinden biri haline gelen Rönesans Rezidans hakkında bilirkişi heyeti raporunu yayımladı.
Rönesans Rezidans hakkında bilirkişi heyeti yıkım nedenini açıkladı

Rönesans Rezidans hakkında bilirkişi heyeti yıkım nedenini açıkladı - Kahramanmaraş depremi bugün 1. ayını doldururken asrın felaketi olarak tarihe geçen depremde en çok yıkım yaşayan illerden biri de Hatay olarak öne çıkmıştı. 

Depremin merkez üssünün Kahramanmaraş olmasına rağmen nerede ise Maraş'tan daha fazla yıkıma uğrayan Hatay'da binlerce bina yerle bir olmuştu. Bu binalar arasında en çok can kaybının yaşandığı ve kurtarma çalışmalarında simge haline gelen Rönesans Rezidans çokça konuşulmuştu. Binanın yeni bir yapı olması ve depreme dayanıklı olarak satılması tepkilerin odağında yer almasına neden olmuş, bina tamamen çökmüştü. 

RÖNESANS REZİDANS NEDEN ÇÖKTÜ?

Depreme dayanıklı denilerek "cennetten bir köşe" sloganı ile satılan Rönesans Rezidans yüksek fiyatlarla ev satın alan pek çok kişiye deprem gecesi cehennemi yaşatarak ne yazık ki mezar olmuştu. Depremin simgeleri arasında yer alan Rönesans Rezidans hakkında bilirkişi heyeti ilk araştırma sonuçlarını açıkladı. 

Yaşanan deprem felaketinde tüm blokları çöken ve geriye doğru yatan binada Binaların taşıyıcı sistemleri olan kiriş ve kolonların depremde görevini yapmadığı, beton dökümünün hatalı yapıldığı, beton ile demir donatı arasında boşluklar kaldığı ifade edildi. Yayımlanan raporda "Mukavemet artsın diye kolonun üst kısımlarına doğru daha da sık konulur. Rapor etriyelerin yeterince konulmadığını gösteriyor. Ayrıca her inşaatta kolon sistemi temelden en üst kata kadar birbirine bağlıdır. Katları birbirine bağlamak için alt katlardan üst katlara filiz bırakılır. Bu filizlerin yükseklik standardı vardır. Kısa bırakılırsa kolon sistemini güçsüzleştirir" denilerek binanın kolon sisteminde aralıkların eşit olmadığı bunun da yıkıma neden olduğu ifade edildi.