Rus Yaptırımları Akkuyu NGS Projesini Vurdu! Türkiye'nin İlk Nükleer Santrali Ne Zaman Bitecek?

Akkuyu Nükleer Enerji Santrali projesi Rusya ile Ukrayna arasında patlak veren savaştan olumsuz etkilendi. Rusya'ya uygulanan ağır yaptırımlar Rusya ile ortak yapılan projeyi de olumsuz etkiledi.
Rus Yaptırımları Akkuyu NGS Projesini Vurdu! Türkiye'nin İlk Nükleer Santrali Ne Zaman Bitecek?

Akkuyu Nükleer Enerji Santrali projesini Türkiye ile Rusya ortak olarak yapıyordu. Rusya'nın Ukrayna'ya savaş ilan etmesinin ardından ABD ve Avrupalı ülkelerin ağır yaptırım kararları alması ne yazık ki Türkiye'nin ilk Nükleer Enerji Santrali olması nedeni ile büyük öneme sahip olan projenin de olumsuz etkilenmesine neden oldu.

Yürütülen çalışmalar kapsamında yapımı büyük bir hızla ilerleyen dev proje Bloomberg HT tarafından yapılan habere göre savaşın etkisi ile yavaşladı. Özellikle de Rusya'ya uygulanan ağır ekonomik yaptırımlar, Ruble'nin yaşamış olduğu büyük değer kaybı ve projeye kredi veren dev bankanın da yaptırım listesine girmesi ile projede alarm zilleri çalmaya başladı.

AKKUYU NÜKLEER ENERJİ SANTRALİ NGS NE ZAMAN BİTECEK?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan son yapmış olduğu konuşmasında dev projede 2023 senesini işaret etmiş ve bu 2023'te proje kapsamında üretilecek olan 4 reaktörden 2 tanesinin faaliyete geçirileceğini duyurmuştu. Savaş sonrasında ise planların değiştiği iddia edilirken bu reaktörlerden sadece bir tanesinin 2023 yılında açılacağı belirtildi.

Geriye kalan 3 reaktör ise her biri 1 sene aralıklarla olmak üzere zamana yayılarak hizmete alınacak.

AKKUYU NGS İNŞAATI NE ZAMAN BAŞLADI?

Türkiye'nin ilk NGS projesi olması nedeni ile büyük önem taşıyan Akkuyu projesinin temel atma töreni 2018 senesinde gerçekleştirilmiş, o tarihte dev projenin 2026 senesinde tamamlanacağı ilan edilmişti. Akkuyu projesinin yapımını üstlenen Rosatom şirketinin yaptırım paketinde olmaması büyük bir şans olarak değerlendirilmişti.

Haber Kaynağı: Emlak365.com