Ruslar ve Ukraynalıların güvenli liman arayışı yerli halkı vurdu: Kiralar 10 bin liranın üzerine çıktı

Ülkelerinde savaş olan Rus ve Ukraynalılar Türkiye'yi kaçış rotası olarak belirledi. Bu durum yerli halkı evsiz bırakırken yabancılara yapılan satış miktarları tavan yaptı.
Ruslar ve Ukraynalıların güvenli liman arayışı yerli halkı vurdu: Kiralar 10 bin liranın üzerine çıktı

Tatil sezonunda Türkiye'yi en fazla ziyaret eden Ruslar ve Ukraynalılar bu kez ülkelerinde çıkan savaş nedeniyle sığınacak güvenli bir liman arayışına girdi. 2021 yılının ilk ayında Türkiye'ye gelen Ruslar, 938 adet konut satın alırken, Ukraynalılar ise 222 konut satın almıştı. Ancak ülkelerinde patlak veren savaş nedeniyle bu sayı katlanarak artıyor.

Savaştan kaçanlar Türkiye'ye sığındı, yerli halk konut bulamıyor

Rusya ve Ukrayna'dan gelenler orta bölgeler yerine Akdeniz bölgesini tercih ediyor. Kıyı bölgelerine olan ilgi artarken buraya gelen yabancılar Türkiye'ye kısa sürede adapte olarak yaşamaya başladı. Ülkemizde gayrimenkul satışına vatandaşlık alabilmek için kriterler değişirken bu yolla birçok yabancı hem Türk vatandaşı hem de konut sahibi oldu. 2021 yılında 938 konut alabilen Ruslar, 2022 yılına bakıldığında 1535 ev satın aldı.

Rakamlardaki bu artış birçok ev sahibinin yüzünü güldürürken yerli vatandaşlar ise zor girdi. Yabancıların ülkeye gelişi konut sayısını azaltmasının yanı sıra mevcut satılık ve kiralık dairelerin fiyatlarını da ikiye katladı. Bu nedenle yerli halk konut sahibi olmanın yanından geçemezken artık ev bile kiralayamıyor.

Güvenli liman arayışı Türkiye'yi işaret ediyor

Ülkelerinde savaş olan Rusya ve Ukrayna vatandaşları, güvenli bir liman ararken tercihlerini Türkiye'den yana kullanıyor. Burada konut kredi faizlerinin düşük olması büyük bir etken olurken, iki ülke vatandaşlarının güvenli liman arayışı fiyatların artmasına neden oldu. Özellikle Antaya gibi kıyı illerinde 2-3 bin lira olan kiralık daireler, yaşanan gelişmeler sonrasında 10 bin liranın üzerine çıktı.

Emlak365.com