Rusya Savaşından Sonra Kanal İstanbul! Ulaştırma Bakanından Montrölü Yanıt

Rusya Ukrayna Savaşı sırasında sık sık gündeme gelen Kanal İstanbul Projesine ilişkin olarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'ndan açıklama geldi.
Rusya Savaşından Sonra Kanal İstanbul! Ulaştırma Bakanından Montrölü Yanıt

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 'Türkiye'nin Ulaştırma Politikaları' seminerine katıldı. Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Gayrimenkul Geliştirme ve Yönetimi Bölümü tarafından organize edilen seminer kapsamında bir konuşma yapan Bakan Karaismailoğlu son günlerin yeniden tartışılan Kanal İstanbul Projesi hakkında konuştu.

ULAŞTIRMA BAKANI KARAİSMAİOĞLU'NDAN KANAL İSTANBUL VE MONTRÖ AÇIKLAMASI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu konuşmasının en başından itibaren Kanal İstanbul Projesi hakkında konuştu. Bakan Karaismailoğlu özellikle Rusya Ukrayna savaşında basında yer alan Montrö Boğazlar Anlaşması ve uygulaması noktasına değindi. Kanal İstanbul Projesinin bu durumda nasıl kullanılacağına ilişkin bilgi veren Ulaştırma Bakanı şu ifadeleri kullandı.

"Montrö Boğazlar Sözleşmesi sadece İstanbul Boğazı'nı değil, Marmara Denizi'ni, Çanakkale Boğazı'nı da kapsıyor. Kanal İstanbul'un Montrö ile bir alakası yoktur. Çünkü Kanal İstanbul'dan geçen gemi, Marmara Denizi'ni kullanacak, Çanakkale Boğazı'nı da kullanacak. Burada Montrö'nün bütün şartları gerekli."

Bakan Karaismailoğlu konuşmasının bu bölümünde ayrıca savaş ve barış durumunda Türkiye'nin hakları olduğunu ve bu hakların da sonuna kadar kullanıldığını söyledi.

MUHALEFET PARTİLERİNE KANAL İSTANBUL ELEŞTİRİSİ

Kanal İstanbul Projesi birçok muhalefet partisi tarafından eleşiriliyordu. Bu eleştirilerin odağında yer alan rant projesi ifadelerine çok sert tepki gösteren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu böyle bir projenin kısır, kötü siyasete alet edilemeyeceğini söyledi.

Kanal İstanbul Projesinin vizyon projesi olduğunu ve önümüzdeki 100 yıllara yön verecek çok önemli bir proje olduğuna dikkat çeken Bakan Karaismailoğlu "Kanal İstanbul, emlak-rant projesi gibi basit konulara, günlük dedikodu siyasetine alet edilecek bir proje asla değildir. Hele bunu ülkeyi yönetmeye talip olan kişilerin konuşması o kadar komik oluyor ki." dedi.