Sahipsiz Arazi İçin Tapu Çıkarılır Mı, Şartı Nedir?
Sahipsiz arazilerin mülkiyetlerinin nasıl alınabilecekleri büyük bir merak konusu olmaktadır. Bazı araziler yıllar içerisinde çeşitli nedenlerden dolayı sahipsiz kalabilmektedir. Bu nedenler farklı farklı olabilmektedir. Örneğin dededen kalan arazi ile ilgilenilmediği durumda bu arazi zamanla sahipsiz arazi vasfı kazanabilir. Bu durumda tapu devri yapılırsa mirasçılar hak kaybı ile karşılaşabilirler. Peki sahipsiz arazi nasıl mülk edinilebilir ve tapu çıkarılabilir?
SAHİPSİZ ARAZİYE NASIL TAPU ÇIKARILIR?
Sahipsiz bir araziye tapu çıkartılması esasında çok kolay olmayan ve belirli şartların gerçekleşmesi gereken bir işlemdir. Öncelikle adı geçen arazi gerçek anlamda sahipsiz olmalıdır. Ancak ilgilenilmeyen araziler de bu kapsama girebilmektedir. Arazinin sahibi yıllar önce ölmüşse veya arazi sahibinden haber alınamıyorsa arazinin kullanımı yapan o araziyi kendi adına tapuda tescil ettirebilir. Bunun için aranan şart ise o arazinin o kişi tarafından 20 yıldır kullanılıyor olmasıdır. Bu şartı yerine getirenler arazinin yeni sahibi olabilirler.
Yirmi yıl boyunca bir başkasına ait olan arazi kullanılıyorsa ve bu arazinin sahibi veya mirasçıları arazi ile ilgilenmiyorlarsa kullanım yapan adına tapu tescili yaptırılabiliyor. Bir arazi satın aldıktan sonra yakınlarına söylemeyenler vefat ettikten sonra bu araziler sahipsiz kalmaktadır. 20 yıllık süreçte de vefat edenin mirasçıları arazi ile ilgilenmezlerse kullanımını yapan kişi arazinin sahibi olabilir.
Mirasçısı olan arazilerin sahiplenilmesi durumunda hukuki süreçler yaşanabilmektedir. Habersiz şekilde arazileri başkaları adına tescil ettirilenler bu işlemi iptal ettirmek için mahkeme süreci başlatabilirler. Ancak bu mahkemeler oldukça uzun sürebildiği gibi sonucu da meselenin niteliğine göre değişmektedir. Yalnız mülkiyet hakkı genellikle esas kabul edilip mirasçılardan yana kararlar çıkabilmektedir.