Satılan evin emlak vergisini kim öder?

Ev satışlarında emlak vergisi borcu alıcı ile satıcı arasında sorun olabiliyor. Peki satılan evde emlak vergisi borcu kime aittir. Bu emlak vergisi borcunu hukuken kim ödemek zorundadır?
Satılan evin emlak vergisini kim öder?

Emlak vergisi ile alakalı olarak çok yoğun araştırmalar yapılıyor. Türkiye'de tüm gayrimenkuller emlak vergisine tabidirler. Dolayısıyla emlak vergisi konutlar için de ödenmektedir. Peki bir ev satılmak istenirse ve emlak vergisi borcu varsa ne olur? Emlak vergisi borcu olan evin bu borcunu kim ödemekle yükümlüdür? Emlak vergisi borcu tek seferde mi yoksa taksitle mi ödenir?

EMLAK VERGİSİNİ KİM ÖDER?

Emlak vergisini ödemek gayrimenkul sahibinin yükümlülüğündedir. Bundan hareketle eğer bir evin emlak vergisi borcu varsa o borç kimin mülkiyet hakkı döneminde oluşmuşsa borç ona aittir. Dolayısıyla evi satın almak isteyen kişi emlak vergisi borcundan sorumlu tutulamaz. Hatta emlak vergisi borcu varsa o evin tapu işlemleri yapılmaz. Bunun için ev eğer satılacaksa emlak vergisi borcu ödenmelidir. 

EMLAK VERGİSİ BORCU TEK SEFERDE Mİ ÖDENİR?

Emlak vergisi borcu her yıl iki taksit halinde ödenmektedir. Bu taksitleri takip ederek ödeme yapılabildiği gibi tek seferde de emlak vergisi ödemesi yapılabilir. Emlak vergisi borcu ödenmediği durumda ise bu borca yasal faiz işletilmektedir. Emlak vergisi ödemeleri kişilerin kararına göre yapılabilmektedir. Taksit sistemini takip edenler bu şekilde ödeme yapabilirler. Ancak birikmiş emlak vergisi borcu varsa bu da tek kalemde ödenebilir. 

EMLAK VERGİSİ MUAFİYETİ NEDİR?

Bazı şartlarda bazı vatandaşların emlak vergisi muafiyeti bulunmaktadır. Öncelikle emlak vergisine konu olan evin 200 metrekareden küçük olması gerekmektedir. Emlak vergisi muafiyeti tek evi olan vatandaşlara sağlanmaktadır. Emekliler, gaziler, şehit yakınları, dullar, işsizler, ev hanımları emlak vergisi muafiyeti hakkına sahiptirler. Ancak bunun şartları yerine getirilmesi kaydıyla bu muafiyet kullanılabilmektedir.