Satın Alınan Evde Kiracı Varsa Ne Olur, Eski Ev Sahibinden Kiracıyı Çıkarması İstenebilir Mi?
Yeni satın alınan bir evde kiracının olması zaman zaman problem teşkil edebiliyor. Yatırım amacıyla değil de ihtiyaçtan dolayı ev satın alanlar için kiracılar büyük mesele olabilmektedirler. Bu meselenin aşıbilmesi için ise hukuki yolların neler olduğu kanunla belirlenmiştir. Peki yeni alınan evdeki kiracı meselesi nasıl çözülür?
SATIN ALINAN EVDE KİRACI VARSA NE OLUR?
Bir evde kiracının olması demek geçerli bir kira sözleşmesinin olduğuna da işaret etmektedir. Evin satılması ile kira sözleşmesi ortadan kalkmamaktadır. Yapılan tek değişiklik sadece ev sahibinin değişmesidir. Ev sahibinin değişmesi ise kiracının durumunda herhangi bir etki yapmamaktadır. Ancak burada bir istisnai uygulama bulunmaktadır.
Kanun yeni bir ev satın alarak büyük maddi külfete girenlere bir hak tanımıştır. Eğer eve yeni ev sahibinin ihtiyacı varsa o zaman kiracıyı evden çıkarma hakkı belirli şartlara göre yeni ev sahibine verilmektedir. Öncelikle evi satın alan yeni ev sahibi 1 ay içerisinde kiracıya yazılı bir bildirimde bulunarak eve kendisinin ihtiyacı olduğunu ve evden çıkmasını iletir. Bu durumda kiracının evden çıkması hukuken mümkün olabilmektedir. Ancak burada da hemen kiracının evden çıkması şart koşulamamaktadır.
Yeni ev sahibinden evden çıkması için bildirim alan kiracının önümde pek fazla seçenek yoktur. Kira sözleşmesinin sona ermesine 6 aydan uzun bir süre varsa kiracı 6 aylık sürenin sonunda evi boşaltmalıdır. Eğer kira sözleşmesinin süresinin dolmasına 6 aydan kısa bir süre kalmışsa sözleşme sonunda evin boşaltılması gerekmektedir. Buna rağmen evi yasal süreler içerisinde boşaltmayan kiracılar hakkında ev sahipleri hukuki işlem başlatabilirler.
Yeni ev sahibi evdeki kiracıdan dolayı eski ev sahibine herhangi bir sorumluluk yükleyemez. Eski ev sahibinin tüm sorumluluğu evin tapu devri ile sona erer. O saatten sonra kiracıya dair herhangi bir tasarrufta bulunma hakkı eski ev sahiplerine verilmemektedir.