Satın alınan evdeki kiracının depozitosunu kim öder?

İçerisinde kiracı olan evlerin satışı yapılarak ev sahibi değişebiliyor. Bu durumda kiracılar genellikle evden çıkarılmak isteniyor. Kiracı ödediği depozitoyu kimden ister?
Satın alınan evdeki kiracının depozitosunu kim öder?

İçerisinde kiracı olan evlerin satışlarının yapılması durumunda ev sahibi kiracı ilişkisinde yeni bir süreç başlıyor. Taraflar haklarını tam olarak bilmedikleri için birbirlerinden akıl almaz isteklerde bulunabiliyorlar. Bunlardan birisi de kiracının eve girerken ödediği depozito meselesinde ortaya çıkıyor. Bu depozitonun eski ev sahibi tarafından mı yoksa yeni ev sahibi tarafından mı ödeneceği kiracıları mağdur edebiliyor. 

EV SATILIRSA DEPOZİTO NE OLUR?

Geçerli bir kira sözleşmesi ile içerisinde kiracı bulunan evlerin satılında yasal bir engel yoktur. Ancak evin satışının ardından tarafların bazı yeni sorumlulukları doğmaktadır. Eski ev sahibi ile yapılan kira sözleşmesi ev satıldığı için sona ermez. Sadece kira sözleşmesinin tarafı değişir. Kiracı yeni ev sahibi ile yeni koşullarla yapılmış bir kira sözleşmesi yapmak zorunda da değildir. Eski kira sözleşmesi devam eder ve yeni ev sahibi eski ev sahibinin yükümlülüklerini üstlenmek zorundadır. 

Evi satın alan yeni ev sahibine kanunlar eve ihtiyacı olabileceği gerekçesi ile özel bir hak vermektedir. Buna göre kiracıyı yeni ev sahibi evden çıkarabilir. Bunun için de kiracıya bir bildirim yapılır. Yazılı olan bu bildirim ile kiracının evden çıkması talep edilir. Eğer kira sözleşmesinin yıllık süresinin dolmasına 6 aydan fazla bir süre varsa kiracı 6 ay sonunda evi boşaltmak zorundadır. Kira sözleşmesinin süresi 6 aydan kısaysa o zaman en geç sözleşme sonunda kiracı evi boşaltmak zorundadır. 

Kiracı evden çıkacaksa evi kiralarken eski ev sahibine verdiği depozitonun iadesi gündeme gelecektir. Yeni ev sahipleri paranın kendilerine ödenmediğini söyleyerek bu parayı ödemek istememektedirler. Ancak bu yasal değildir. Yeni ev sahibi kiracının depozitosundan sorumludur ve eksiksiz bir şekilde iade etmek zorundadır. Bu depozitoyu eski ev sahibinden talep edebilir ama bu durum kiracıdan bağımsızdır. Kiracı parasını yeni ev sahibinden alacaktır.