Selçuk Geçer konut fiyatlarını düşürecek formülü açıkladı!
Türkiye ekonomisine dair hakimiyeti ile tanınan ekonomist Selçuk Geçer bu sefer konut sektörünü ele aldı. Konut fiyatlarındaki dengesiz yükselişi değerlendiren Selçuk Geçer müdahale edilmemesi halinde sürecin ekonomik kriz ile sonlanabileceğini söyledi.
YABANCILAR ÜZERİNDEN KONUT FİYATLARINI ARTIRIYORLAR!
Yabancılar üzerinden konut fiyatlarının artırılmaya devam edildiğini söyleyen Selçuk Geçer, “Konut fiyatlarında anlam veremediğimiz bir yükseliş var. Gayri resmi olarak son 1 yıl içerisinde konut fiyatları yüzde 400 artmış. Resmi olarak ise konut fiyatları son 1 yıl içerisinde yüzde 200’lük artış olmuş. Yavaş yavaş bu yükselişlerde bir durulma var. Ancak yabancılar üzerinden konut piyasası manipüle edilerek fiyatlar artırılıyor.” dedi.
Konut fiyatlarının yükselişinin bir sosyal sorun olduğunu söyleyen Selçuk Geçer, “TOKİ ve devlet destekli şirketler bir sürü konut yapmak için hazırlanıyor. Eğer bu konutlar lüks konutlar olursa fiyatlar artar. İnşallah konut fiyatlarını düşürecek bir modeli gerçekleştirirler. Konut fiyatlarının yükselişi sosyal bir sorundur. Hepimizin evlerinin fiyatı ve buna bağlı olarak kirası değişiyor. Bu sıkıntının önüne geçilmesi gerekiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan da konut fiyatlarındaki dengesiz yükselişi kabul ediyor.” ifadelerini kullandı.
OFİSLERİN KONUTA DÖNÜŞMESİ FİYATLARI DÜŞÜRÜR MÜ?
Konut sektöründeki sorunlara dair tespitlerde bulunan Selçuk Geçer, “Manipülasyonlar yapılmaya devam ediyor. Bu engellenmezse konut sektörü patlar ve bu krize neden olur. Devlet regüle ederse bu sorun çözülür. Ne ev sahibi ne de kiracı zarar görmez. Bunu yapmanın yollarından birisi konut arzını artırmaktır. Ancak konut arzında sıkıntımız olmadığını düşünüyorum. 4 milyon konut boşta. Ayrıca ofisleri ev yapacaklarmış. Ne işe yarayacak? Ofisi ev yaptığınızda düşük fiyatla mı satacaklar? Ofis sahipleri stopajdan kurtulup kar edecekler.” dedi.
KONUT FİYATLARI NASIL DÜŞER?
Konut fiyatlarını düşürecek formülü açıklayan Selçuk Geçer, “Yapılacak tek şey var. Kurumların elinde bulunan konutların fiyatları devlet tarafından düşürülmelidir. Emlak GYO’nun ortak olduğu konutlar var, onlardan bahsediyorum. Bu yapılmadıkça konut fiyatları şişmeye devam eder.” dedi.
Ekonomik kriz riski olduğunu söyleyen Selçuk Geçer, “Müdahale edilmede geç kalındı ama sorunun çözümü için hala fırsat var. Doğru hamleler yaparlarsa piyasa toparlanır. Ancak müteahhitleri kurtarmak isterlerse o zaman konut fiyatları uçar. Satın alınan konutlar için çekilen krediler ödenmez. Kredileri tahsil edemeyen bankalar finansal krize girerler. Bu da büyük bir ekonomik kriz demektir.” ifadelerini kullandı.
Açıklamalarına TOKi değerlendirmesi ile son veren Selçuk Geçer, “Devlet zararına iş yapabilir ama devlet kar elde etmek için piyasanın bütün dengelerini bozuyorsa o devlet sosyal devlet değildir. TOKİ’nin işi kat karşılığı iş yapmak değildir. TOKİ’nin görevi dar gelirlilere ev yapmak ve piyasadaki fiyat artışlarını engellemektir. Sadece TOKİ değil benzer kurumlar da var. İstedikleri gibi ev yapıyorlar ama fiyatlara bakın uçup gidiyor.” dedi.