Sosyal konut projesi ile konut ve kira fiyatları düşer mi? Emlak sektöründen çarpıcı açıklamalar!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan İlk Evim Sosyal Konut Projesi’nin konut ve kira fiyatlarına nasıl etki edeceğini emlak sektörünün temsilcileri değerlendirdi. Konut ve kira fiyatları düşecek mi?
Sosyal konut projesi ile konut ve kira fiyatları düşer mi? Emlak sektöründen çarpıcı açıklamalar!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün İlk Evim Sosyal Konut Projesi’nin ayrıntılarını kamuoyu ile paylaştı. Buna göre 500 bin sosyal konut şeklinde yapılan planlama iki ayrı etap halinde gerçekleştirilecek. İlk etapta 250 bin adet konut inşa edilecek ve bu konutlar iki yıl içerisinde teslim edilecek. 2+1 konutlar 240 ay vade ve 2.280 TL’den başlayan taksitlerle vatandaşlara satılacak. 3+1 evler ise yine 240 ay vade ve 3.187 TL’den başlayan fiyatlarla satılacak.

Açıklanan İlk Evim Sosyal Konut Projesi ile beraber emlak sektöründe de büyük bir heyecan yaşandı. Emlak sektörünün temsilcileri bu projenin konut ve kira fiyatlarına ne şekilde etki edeceğini değerlendirdiler. Konut fiyatları düşecek mi? Fahiş fiyatlı kiralar son bulacak mı?

KONUT FİYATLARINDAKİ BASKI AZALACAK!

Sosyal konut projesinin emlak piyasasına muhtemel yansımalarını değerlendiren MasterTürk Grup Başkanı Gökhan Taş, “5 yılda 500 bin konutun yapılması ev sahipliği oranına pozitif etki yapacaktır. Bu oran son 15 yılda yüzde 68’lerden yüzde 57’lere kadar düştü. Konut üretiminin artması fiyatlardaki baskıyı da azaltacaktır. Konutta fiyat düşüşü beklenebilir.” dedi.

KONUT ARZININ YÜKSEK OLDUĞU YERLERDE KONUT FİYATLARINDAKİ ARTIŞ DURABİLİR

Konut fiyatlarındaki artışların durabileceğini söyleyen Helmann Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün, “İlk etapta 250 bin konutun vatandaşlarla buluşturulması en az 1,5 milyon kişiyi direkt etkileyecektir. Bu kadar geniş bir kitleyi etkileyecek olan kampanyanın konut fiyatlarına etki yapmaması imkansız. Özellikle konut arzının yüksek olduğu yerlerde bu kampanyanın etkisiyle konut fiyatlarındaki artış durabilir.” ifadelerini kullandı.

Açıklanan projenin çok kıymetli olduğunu söyleyen Selman Özgün, “İnşaatın etkilediği yan sektörlerin sayısı 250’yi buluyor. Bu sektörlerin istihdamı ile 6 milyonu aşıyor. 500 bin konut inşa edilecek demek tüm bu sektörlerin de canlanması anlamına geliyor. Kampanya için açıklanan bu rakamlar maliyetlerin bile altında kalabilir. Kira tutarlarından daha düşük ödemelerle insanlar ev sahibi olacaklar.” şeklinde konuştu.

KİRA FİYATLARI DÜŞER!

Bahaş Holding CEO’su Abdüssamet Bahadır ise kira fiyatlarında düşüş etkisi olabileceğini belirterek, “Hiç evi olmayan vatandaşlar için çok önemli bir fırsat verildi. Kira öder gibi insanlar ev sahibi olacaklar. Diğer taraftan bunun kira fiyatlarına da etkisi olacak. Zaman içerisinde konut arzı arttıkça kiralar da düşecek. Çünkü talep karşılanmış olacak. Proje her açıdan takdire değer. Yatay mimari esasıyla yapılacak olmaları da ayrı bir güzellik.” dedi.