Şubat Ayı Kira Artış Oranı 2022 Açıklandı! TÜİK TEFE TEFE Enflasyon Oranı Üzerinden Resmi Kira Zam Oranları
Küresel piyasaları etkisi altına alan yüksek enflasyon Türkiye'de de vatandaşın sırtında büyük bir yük olmaya devam ederken Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK merakla beklenen 2022 senesinin ilk enflasyon rakamlarını açıkladı. Ülkemizde enflasyon rakamı belirlenen sepet üzerinden TÜİK tarafından aylık olarak hesaplanıyor ve o ay için hesaplanan enflasyon oranı takip eden bir sonraki ayın ilk haftası içerisinde ilan ediliyor.
Hesaplanan rakamlar arasında yer alan 12 aylık enflasyon ortalaması olarak ilan edilen 12 aylık TÜFE ortalaması ise ev sahipleri tarafından kiracılara uygulanabilecek tavan zam sınırı olarak kullanılıyor. Yani ev sahipleri kiracılarına o ay için ilan edilen TÜFE ortalamasının üzerinde bir zam yapamıyor. Bu nedenle ilan edilen rakamlar ev sahipleri ve kiracılar tarafından da yakından takip ediliyor.
TÜİK OCAK 2022 ENFLASYON RAKAMI AÇIKLANDI!
Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK 2022 senesinin ilk enflasyon rakamlarını açıkladı. Açıklanan rakama göre TÜFE'de (2003=100) 2022 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre ,10, bir önceki yılın Aralık ayına göre ,10, bir önceki yılın aynı ayına göre %48,69 ve on iki aylık ortalamalara göre %22,58 artış gerçekleşti.
SON DAKİKA: 2022 ŞUBAT AYI KİRA ARTIŞ ORANI BELLİ OLDU, KİRALARA NE KADAR ZAM GELDİ?
TÜİK tarafından yapılan son dakika açıklaması ile yayımlanan rapora göre 12 aylık TÜFE ortalaması yüzde 17,09 olarak gerçekleşti. Ev sahipleri kiraya en fazla bu oran üzerinden zam yapabilecek.
ŞUBAT 2022 KİRA ARTIŞ ORANI HESAPLAMA TABLOSU
Konut Kirası: 1.000 Lira
TÜİK TEFE TÜFE Şubat 2022 Kira Artış Oranı: % 22,58
Şubat Ayı Kira Zammı Tutarı: 225,80 TL
Şubat Kira Artış Oranı Dahil Zamlı Kira Tutarı: 1.225,80 TL
ŞUBAT'TA KİRALARA KAÇ TL ZAM GELDİ, EV SAHİBİ KİRAYA EN FAZLA KAÇ TL ZAM YAPABİLİR?
TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamında yer alan 12 aylık TÜFE ortalaması ev sahipleri tarafından kiraya yapılabilecek tavan zam oranı sınırı olarak uygulanacak. Bu oranın üzerinde zam yapılması kanunen yasaklanırken ev sahibi ve kiracının karşılıklı rıza ile anlaşması durumunda daha düşük oran üzerinden zam yapılmasına ise olanak sağlanacak.
Kira artış oranı için ilan edilen rakamlar yıllık olarak uygulanacak. Ev sahibi ile kiracı arasında imzalanan kira sözleşmesi maddeleri arasında bu durumun aksini gösteren bir ibare bulunmuyorsa ev sahibi kiraya yılda bir kere kira sözleşmesi yenilenirken zam yapma hakkına sahip bulunuyor. Ancak ev sahibi sözleşmeye "kira zammı 6 ayda bir uygulanır" ya da kiracı "3 sene kira artışı uygulanmayacaktır" gibi özel bir madde eklettiyse bu durumda sözleşmede bulunan maddeye göre zam yapılmaktadır.
Resmi kira artışı zam oranı ve kiraya zam için yasal sınır olarak uygulanan rakam o ay için Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından açıklanan enflasyon rakamları içerisinde yer alan 12 aylık TÜFE ortalamasıdır. Bu oranın üzerinde zam yapılması yasaktır. Ev sahibinin kiraya fazla zam yapması durumunda kiracı mahkemeye başvuruda bulunarak itiraz edebilir. Ev sahibinin kirayı düşük bulması durumunda ise yüksek zam için mahkemeye başvuru yaparak kira uyarlama davası açması gerekir.