Sürekli Gürültü Yapan Komşu Nereye Şikayet Edilir?

Komşular arasında gürültü kavgası her geçen gün artarken alt - üst komşu gürültüsü nedeni ile yaşanan anlaşmazlıklarda çözüm önerileri açıklandı.
Sürekli Gürültü Yapan Komşu Nereye Şikayet Edilir?

Son dönemde çok katlı binalarda yaşamın artması ile beraber komşular arasında yaşanan gürültü kavgaları ve anlaşmazlıklarında artış yaşanması dikkat çekmişti. Komşuluk ilişkisi ve hukuku içerisinde yaşadığı sorunu çözemeyen pek çok kişi de bu konu hakkında neler yapabileceği yönünde araştırmalar yapıyordu.

Komşu gürültüsü kavgası konusunda şikayetçi olan kişilerin izleyebilecekleri yöntemler konusunda bir açıklamada Takvim Gazetesi yazarı Feride Hilal İmal tarafından yapıldı. Bir okurundan gelen "Komşum evinde sürekli kavga ediyor. Sesinden rahatsızım, müdahale edebilme hakkım var mı?" sorusuna yanıt veren İmal yapılabilecekleri açıkladı.

SÜREKLİ GÜRÜLTÜ YAPAN ALT - ÜST KAT KOMŞULAR HAKKINDA NELER YAPILABİLİR?

Üst ya da alt kat komşusu sürekli olarak gürültü yapan ve kendisi de yaşanan bu gürültüden rahatsız olan kişiler ilk olarak komşuları ile görüşerek bu sorunu kendi aralarında komşuluk hukuk ilişkisi içerisinde çözmeye çalışması gerekmektedir. Sık sık yaşanmayan ve tekrarlanmayan gürültülerde (örneğin doğum günü, evde nişan, misafir gelmesi gibi durumlarda) komşuların birbirine anlayış göstermesi önemlidir.

Ancak sürekli olarak tekrarlayan ve artık diğer komşunun ev yaşantısını olumsuz etkileyen gürültülerde ise Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında gürültülü kavga etmek, sürekli yüksek sesle konuşmak, müzik dinlemek gibi eylemler yasaktır. Bu tip şikayetleri olan kişiler önce para cezası öderken kişinin Sulh Hukuk Mahkemesine başvuru yapması ile ceza alabilir.

Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK) gereğince komşuların birbirlerine karşı sorumlulukları vardır. Bunlardan biri de kişilere rahatsızlık vermemektir. KMK 18'inci Maddesi'nde belirtildiği üzere, komşular birbirlerini rahatsız edemez, birbirlerinin haklarını çiğneyemez ve yönetim planlarına karşı uyumlu olma hükümlerine sahiptir. Gürültü yapmak ve komşuyu rahatsız etmek kanun hükmüne