Tahliye taahhütnamesi ile kiracı evden çıkarılabilir mi?

Kiracıların evden tahliyesinde ev sahiplerinin en büyük güvencesi tahliye taahhütnameleri oluyor. Bu belgeler ile kiracılar evden nasıl çıkarılıyorlar?
Tahliye taahhütnamesi ile kiracı evden çıkarılabilir mi?

Ev sahipleri kiracılarını sorunsuz bir şekilde evden çıkarıp yerlerine daha yüksek bir kira ile yeni kiracı almak istiyorlar. Kiracılar ise eski kiracı avantajı ile kendilerine bir avantaj sağlanmasının planını yapıyorlar. Bu çıkarlar çatışınca ev sahipleri planlarını sorunsuz bir şekilde gerçekleştirmek için tahliye taahhütnamesi ile kendilerini güvence altına almaya çalışıyorlar. Tahliye taahhütnamesi kiracının evden tahliyesini sağlayabilir mi?

TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİNİN HÜKMÜ NEDİR?

Tahliye taahhütnameleri resmi bir belge niteliğindedirler. Dolayısıyla bu belgede yazılı olan ifadelerin yasal hükmü vardır. Kiracı belirtilen tarihte evden çıkmayı taahhüt etmişse buna uymak durumundadır. Ev sahibi taahhüt tarihini aşmadan, yasal süresi içerisinde başvuru yaparak kiracıyı evden çıkarabilirler. Bazı durumlarda bu süreç çok kısa olabilirken bazen de mahkemeye konu edilebiliyor. Ancak nihayetinde kiracının evden çıkmasına dair karar alınıyor.

GEÇERLİ OLMASI ŞART

Tahliye taahhütnamesi için en çok rastlanılan konu ev sahiplerinin çokça güvendikleri bu belgelerin hukuken geçerli sayılmaması oluyor. Bu durumda ev sahibinin elindeki tahliye taahhütnamesinin herhangi bir değeri kalmıyor.

Bir tahliye taahhütnamesinin geçerli olabilmesi için bazı detaylara dikkat edilmesi gerekiyor. Tahliye taahhütnamesi ile kira sözleşmesi aynı anda yapılırsa bu direkt olarak taahhütnamenin geçersiz olma nedenidir.

Kiracı eğer evli ise ve ev sahibine tahliye taahhütnamesini tek başına imzalayarak vermişse de tahliye taahhütnamesi geçerli kabul edilmiyor. Evli kiracıların verecekleri tahliye taahhütnamesinde her iki eşin de imzasının bulunması zorunludur.

Kiracı tahliye taahhütnamesini bir baskı sonucunda imzalamak zorunda kalmış ise ve bunu da somut olarak ispat edebilirse tahliye taahhütnamesi yine geçersiz olacaktır.

Öte yandan tarih yazılmamış tahliye taahhütnamelerine ev sahipleri sonradan tarih yazarak işleme soktuklarında bu da geçersiz bir tahliye taahhütnamesi oluyordu. Ancak kısa bir süre önce tahliye taahhütnameleri hakkında Yargıtay emsal bir karar verdi. Tarih boş olsa bile kiracı o belgeyi imzalamış ise bunun sorumluluğunu alması gerektiği gerekçesi ile bu tahliye taahhütnameleri geçerli kabul edilmeye başlandı.