Tahliye Taahhütnamesi Olmasına Rağmen Evden Çıkmayan Kiracı Nasıl Tahliye Edilir?
Türkiye’de ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan sorunların ardı arkası gelmiyor. Son dönemlerde oldukça sıklaşan tahliye taahhütnamesi meselesi ev sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getiriyor. Tahliye taahhütnamesi olmasına rağmen kiralamış oldukları evi boşaltmayan kiracılara karşı ev sahipleri ne yapabilir?
TAHLİYE TAAHHÜTNAMESİ NEDİR?
Ev sahiplerinin kiracılardan almış oldukları tahliye taahhütnamesi resmi belge niteliğinde bir evraktır. Kiracı bu tahliye taahhütnamesini vererek evden çıkacağı tarihi ev sahibine bildirmektedir. Dolayısıyla her yıl otomatik olarak uzayan kira sözleşmesinin bu hükmü tahliye taahhütnamesi ile geçersiz olmaktadır. Eğer tahliye taahhütnamesi varsa ve ev sahibi bunu işleme koyarsa kira sözleşmesinin süresinin uzaması mümkün değildir.
KİRACI EVİ BOŞALTMAZSA NE OLUR?
Tahliye taahhütnamesi vermesine ve sürenin gelmesine rağmen evi boşaltmayan kiracılara karşı ev sahiplerinin ne yapabilecekleri merak ediliyor. Buna göre ev sahipleri öncelikle tahliye taahhütnamesinde yazılı olan evin boşaltılacağı tarihten itibaren 30 gün içerisinde icra dairesine başvuruda bulunabilir. Bu başvuru yapılmadan önce kiracıya herhangi bir ihbar veya ihtar gönderilmesine gerek yoktur. Ev sahibi bu başvuruyu kendisi yapabileceği gibi avukatı aracılığı ile de yapabilir. Kiracısı aleyhinde tahliye talepli icra takibi başlatan ev sahibi kiracının evden çıkarılması için sürece giriş yapmaktadır.
İcra dairesinde ev sahibinin başlattığı tahliye talepli icra takibinin ardından icra dairesi kiracıya bildirimde bulunur. Bu bildirimde kiracının evi boşaltması veya varsa itirazda bulunması istenir. Kiracı eğer evi boşaltmak yerine itiraz ederse o zaman süreç bir başka boyuta geçecektir. Ev sahibi bu süreçte icra mahkemesine başvuru yapıp kiracının icra takibi için itirazının kaldırılmasını ve evden tahliyesi için dava açabilir. Mahkeme ev sahibini haklı bulması durumunda kiracının evden tahliyesine karar verilir ve uygulanır.