Tapu devri masrafı ne kadar ödenir 2022?

Tapu devri yapılırken döner sermaye hizmet bedeli ve tapu harcının ödenmesi gerekiyor. Peki tapu devri masrafı ne kadar tutar? İşte 2022 fiyatları.
Tapu devri masrafı ne kadar ödenir 2022?

Bir taşınmaz satılırken ya da alınırken tapu devri yapılması gerekiyor. Bu işlem belirli bir bedel karşılığında satış olarak gerçekleşebilirken kimi zaman da miras olarak yapılabiliyor.

Konut, arsa, arazi gibi taşınmazların kullanım hakkının bir başkasına devredilmesi ve bu işim resmiyete dökülmesi işlemine tapu devri denilmektedir.

Tapu devri nasıl yapılır?

Tapu devir işlemi yapabilmek için öncelikle Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüklerinden tapu randevusu alınması gerekiyor. Randevu saatinde gerekli evrakları tamamlayarak tapu memuru ile görüşüyor ve gerekli imzaların atılması ardından tapu devri işlemi gerçekleştirilebiliyor.

Tapu devri sırasında ise ister satış karşılığı isterse bedelsiz olmasına bakılmaksızın tapu harcı ve tapu döner sermaye bedelinin ödenmesi gerekiyor. Tapu devri yapacak olan birçok kişi ise 2022 yılında tapu harcı ne kadar, tapu devri için ne kadar ödenir araştırıyor.

Tapu devri masrafı ne kadar 2022?

Tapu devir işlemlerinin tamamlanması için hem tapu harcı hem de döner sermaye harcının ödenmesi gerekiyor. 2022 yılında taşınmazın toplam satış bedelinin yüzde 4'ü konut tapu harcı olarak ödenmektedir. Bu oran hem alıcı hem de satıcı için yüzde 2'lik oranlarda bölüştürülebildiği gibi tarafların anlaşması halinde tek bir kişi tarafından da ödenmesi mümkün oluyor.

2022 yılında tapu devri yapacak bir kişi, döner sermaye hizmet bedeli olarak 233 TL ödeyecek. Bu tutara ek olarak bir de satışı yapılan taşınmazın tutarına göre tapu harcının da ödenmesi gerekiyor.

Tapu harcı Ziraat Bankası, Ziraat Katılım Bankası, PTT, Halkbank, Vakıfbank, Vakıf Katılım ve Emlak Katılım bankaları üzerinden ödenebiliyor. Aynı zamanda bu işlemi kredi kartı ile Gelir İdaresi'nin internet sitesinden de gerçekleştirilmesine imkan tanınıyor.