Tapu harcı sistemi değişiyor! Yüzde kaç ödeme yapılacak?

Gayrimenkul alıp satanlardan tahsil edilen tapu harcı için yeni bir düzenleme yapılacağı iddia edildi. Tapu harcı oranları düşüyor mu?
Tapu harcı sistemi değişiyor! Yüzde kaç ödeme yapılacak?

Türkiye’de gayrimenkul alırken ve satarken tapu harcı ödemesi zorunlu olarak yapılıyor. Bu tapu harcı meselesi devletin bir gelir kaynağı olurken istenilen ölçülerde tahsilat yapılamaması sorun teşkil ediyor. Daha az tapu harcı ödemek için başvurulan yan yollar ise gayrimenkul alanlar için beraberinde büyük zararları da getiriyor. Her açıdan bu sistem işlevini kaybederken şimdi buna dair yeni bir düzenleme üzerinde çalışıldığı ortaya çıktı.

TAPU HARCINDA YENİ SİSTEM!

AK Parti kaynaklarından elde edilen bilgilere göre tapu harcı ödemelerinde yeni bir sisteme geçiş yapılacak. Şu anda tapu harcını gayrimenkul alanlar yüzde 2, satanlar yüzde 2 şeklinde ödüyorlar. Bir gayrimenkulün satış bedelinin yüzde 4’ünin tapu harcı olarak ödenmesi gerekiyor. Ancak bu tutar gayrimenkul satış fiyatları düşünüldüğünde çok yüksek çıkıyor. Bunu düşürmek isteyenler ise tapuya satış bedelini çok daha düşük olarak bildiriyorlar. Tapu harcı ödeniyor ama gerçek satış değeri üzerinden ödeme yapılmıyor.

Gayrimenkul satışlarında kayıt dışılığı azaltmak isteyen Hazine ve Maliye Bakanlığı yeni bir sisteme geçişin hazırlığını yapıyor. Öncelikle yüzde 4 olan tapu harcı oranı düşürülerek bunun bir yük olmaktan çıkarılmasının hesapları yapılıyor. Sonrasında ise gayrimenkullerin gerçek satış değerinin tapuya bildirilmesini zorunlu kılacak bir uygulamaya geçilecek. Belediyelerin belirlediği beyan değeri ile gerçek satış değeri arasındaki fark ortadan kaldırılacak.

Tapu harcı için uygulanan sistem devam etmeyecek. Yeni sistemin ayrıntıları ise tam olarak ortaya çıkmadı. Edinilen bilgilere göre alıcı ile satıcı arasında bölünen yüzde 4’lük sistem devam etmeyecek. Ancak tapu harcının oranının yüzde kaça düşürüleceği bilinmiyor. Gerçek satış değerini tapuda göstermeyenler için de ayrıca yaptırımların getirilmesinin planları da yapılıyor.

TBMM açıldıktan sonra verilecek olan ilk torba yasa teklifinde bu düzenlemenin yer alması bekleniyor. İlerleyen haftalarda bu konuda sıcak bir gündemin yaşanması bekleniyor.