Tapu masrafını kim öder, nasıl ödenir? Tapu harcı hesaplama 2022

Gayrimenkul alım satım işlemleri sırasında tapu harcı ödenmesi gerekmektedir. Alıcı ve satıcılar tapu masrafını kimin ödeyeceğini öğrenmek istiyor. İşte 2022 tapu harcı hesaplama.
Tapu masrafını kim öder, nasıl ödenir? Tapu harcı hesaplama 2022

Tapu harcı, gayrimenkul alım satım işlemleri için talep edilen tapu hizmet bedelidir. Taşınmazlar için tapu işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi adına tapu harcının mutlaka ödenmesi gerekir. Aksi takdirde tapu işlemleri gerçekleştirilememektedir.

Tapu harcını kim öder?

Tapu harcı konusunda hem alıcı hem de satıcı ayrı ayrı ödeme yapmaktadır. Alıcı ve satıcılardan yüzde 2 oranında alınan tapu harcı, toplam satış bedelinin yüzde 4'ü oranındadır. Bakanlar Kurulu tarafından 31 Ocak 2019 tarihinde alınan karar ile tapu harcında yüzde 1,5 olarak uygulanan indirimli oran kaldırılmıştır. 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren alıcı ve satıcılar için yüzde 2 oranında uygulanmaya başladı. Buna göre alıcı ve satıcılar, toplam satış bedelinin yüzde 2'si oranında, toplam yüzde 4'lük tapu harcı ödemesi yapıyor.

Gayrimenkul devir ve satış işlemlerinde harç bedeli, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanmaktadır. Buna göre bir gayrimenkulün devir işlemi sırasında alıcı taraflarından binde 20, satıcı tarafından da binde 20 olmak üzere toplam binde 40 oranında tapu harcı alınmaktadır.

Örneğin 300 bin liralık bir konut satışı gerçekleştirildiğinde alıcı ve satıcı yüzde 2'şerlik kısmını yani 6000 TL'yi tapu harcı olarak ödemektedir. Buna göre ödenen toplam tapu harcı miktarı 12 bin TL olmaktadır.

Tapu harcı, arsa alım ve satım işlemlerinde de aynı oranda ödenmektedir. Arsa alan ya da satan bir kişi, arsa satış bedelinin yüzde 2'si oranında tapu harcı ödeyecektir.

Tapu masrafını kim öder, nasıl ödenir? Tapu harcı hesaplama 2022

Tapu harcı nasıl, nereye ödenir?

Tapu harcı ödemesi, devir işleminin yapılacağı yerin bağlı olduğu vergi dairesine yapılmaktadır. Ayrıca ilgili tapu müdürlüğünün anlaşmalı olduğu bankalar aracılığı ile de yatırılabilmektedir. Tapu harcının ne kadar ve ne zaman ödeneceğine ilişkin banka bilgileri, tapu müdürlüğü tarafından SMS gönderilerek hem alıcıya hem de satıcıya bildirilmektedir. Bunun yanı sıra e-tahsilat hizmeti veren müdürlüklerden işlem yapıldığında internet üzerinden de tapu harcı ödemesi yapılması mümkündür. e-Devlet sistemini kullanarak dakikalar içerisinde tapu harcı borcunuzu sorgulayabilirsiniz. ,

Tapu harcı düşük gösterilir mi, gösterilirse ne olur?

Tapu harcı konusunda yaşanan en büyük problemlerden biri, düşük tapu harcı ödemek isteyenlerin taşınmazın bedelini düşük göstermesidir. 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu'na göre, emlak vergisi değeri belirlenmekte olup satışlarda gerçek bedelin beyan edilmesi zorunludur. Daha az harç ödemek için gayrimenkul satış işlemlerinde taşınmazın bedelini düşük göstermek suçtur ve tespit edilmesi durumunda para cezası uygulanmaktadır.

Tapu harcı hesaplama 2022!

Yukarıda da bahsedildiği üzere tapu harcı hem alıcı hem de satışı tarafından taşınmazın yüzde 2'si oranında ödeniyor. Buna göre tapu harcı hesaplama şu şekilde oluyor:

Satış fiyatı: 100.000 TL

Alıcı ve satıcının ödeyeceği harç: 2.000 TL

Tapu döner sermaye bedeli: 178,5 TL

Satış fiyatı: 200.000 TL

Alıcı ve satıcının ödeyeceği harç: 4.000 TL

Tapu döner sermaye bedeli: 178,5 TL

Satış fiyatı: 300.000 TL

Alıcı ve satıcının ödeyeceği harç: 6.000 TL

Tapu döner sermaye bedeli: 178,5 TL

Satış fiyatı: 400.000 TL

Alıcı ve satıcının ödeyeceği harç: 8.000 TL

Tapu döner sermaye bedeli: 178,5 TL

Emlak365.com