Tapu rayiç bedeli nedir, nasıl hesaplanır?

Son dönemde günden olan tapu rayiç bedeli nedir, nasıl hesaplanır merak ediliyor. Tapu rayiç bedeli nasıl hesaplanır öğrenmek için haberimizin devamına göz atabilirsiniz.
Tapu rayiç bedeli nedir, nasıl hesaplanır?

Kira fiyatlarını düşürebilmek için Bakanlıkların tapu rayiç bedeline göre kira zammı üzerinde çalıştığı iddia ediliyor. Haberin yayılması ardından tapu rayiç bedeli nedir merak konusu oldu. İşte bilinmesi gerekenler.

Tapu rayiç bedeli nedir?

Rayiç bedeli demek, bir mal üzerindeki güncel fiyat değeridir. Özellikle gayrimenkul alımlarında rayiç bedel sıkça kullanılan tabirlerden biridir ve tapu rayiç bedelleri bu taşınmazların işlem yapıldığı dönemlerdeki satış ve ürün değeri olarak adlandırılmaktadır.

Bu noktada evin donanımı büyük önem taşırken, enflasyon değişikliklerine göre de aylık olarak rayiç bedelde değişimler yaşanabilmektedir. Tapu rayiç bedelinin altında işlem yapmak yasaktır ve bunun hukuki yaptırımları olabilmektedir.

Tapu rayiç bedeli nasıl hesaplanır?

Tapu rayiç bedelinin hesaplanabilmesi için aynı şartlara yakın 3 adet konutun baz alınması gerekiyor. Öncelikle tapu rayiç bedeli öğrenilmek istenen konutun benzer bölgedeki ve benzer nitelikteki en az 3 gayrimenkulün metrekare bazlı satış değeri üzerinden karşılanması gerekiyor.

Bu konutların ücretleri metrekare başına olacak şekilde 1 metrekare üzerinden satış fiyatı belirlenmektedir. Her konut için metrekare başına belirlenen fiyatları toplanmakta ve referans olarak alınmakta olan konut sayısına bölünmektedir.

Ortaya çıkan sonuç, hesaplanmış olan bir metrekare tapu rayiç bedelinin öğrenilmek istenilen evi toplam metrekaresiyle çarpılmakta ve çıkan sonuç evin tapu rayiç bedeli olmaktadır.

Burada önemli olan bir nokta da konutun ne kadar kaliteli ve donanımlıysa tapu rayiç bedeli de o kadar yüksek olmaktadır.