Tapu sahipleri hesaplamaya başladı! Ev, Arsa, İşyeri! Emlak vergisinde yeni hesap! Kim, ne ödeyecek?

Türkiye’de uygulanan vergilendirme sistemi gereği gayrimenkuller vergiye tabi olmaktadır. Gayrimenkul sahipleri devletin belirlediği ölçülerde emlak vergisi ödemekle yükümlüdürler. Emlak vergisi ne için, ne kadar ödenir?
Tapu sahipleri hesaplamaya başladı! Ev, Arsa, İşyeri! Emlak vergisinde yeni hesap! Kim, ne ödeyecek?

Türkiye’de ev, arsa, tarla, arazi, işyeri gibi niteliklere sahip gayrimenkulleri olan vatandaşlar bunların vergilerini devlete ödemek zorundadırlar. Gayrimenkuller için düzenli bir vergi olan emlak vergisi ile alakalı tüm detaylar merak ediliyor. Bazılarının muaf olabildikleri emlak vergisi bazı gayrimenkul sahipleri için ise büyük bir külfet olabiliyor.

Ev, arsa, işyeri gibi milyonlarca gayrimenkul sahibinin ödemekle yükümlü olduğu emlak vergisinin bu yıla ait ilk taksit ödemeleri 1 Mart itibarıyla başladı, ödemeler 31 Mayıs’a kadar devam edecek. Yeniden değerleme oranının yüzde 122.93 olarak açıklanmasıyla bu yıl verginin artış oranı yüzde 61.46 oldu. Yeni değerlerin hesabının nasıl yapılacağını örnekleriyle açıkladık.

NASIL BELİRLENİYOR?

Emlak vergisi değeri, 4 yılda bir toplanan takdir komisyonlarınca belirleniyor. 2022-2025 yılları için emlak vergi değerlerinin hesabında dikkate alınacak olan arsa ve arazi metrekare birim değerleri, 30 Haziran 2021 tarihinden önce tespit edilerek karara bağlandı. İlk yıl herhangi bir artış yapılmadan yeni değerler üzerinden ödeme yapılırken, ara yıllarda ise rayiç bedele yeniden değerleme oranının yarısı ekleniyor. Böylece verginin tahakkukunda esas alınacak emlak vergi değeri ortaya çıkıyor. Çıkan sonuçta 1.000 liraya kadar olan değer dikkate alınmıyor.

BÜYÜKŞEHİR FARKI?

Büyükşehir sınırlarındaki konutlarda ortaya çıkan bu vergi değerinin binde 2’si, büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1’i hesaplanıyor. İşyerlerine ait değerin büyükşehirlerde binde 4’ü, diğer illerde binde 2’si, arsalarda büyükşehirlerde binde 6’sı, diğer illerde binde 3’ü, arazilerde büyükşehirlerde binde 2’si, diğer illerde binde 1’i hesaplanıyor. Ödeme esnasında kültür payı adı altında verginin yüzde 10’u kadar da katkı payı tahsil ediliyor.

KİMLER MUAF?

Emlak Vergisi Kanunu’na göre, hiçbir geliri olmadığını belgeleyenlerin, gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret bulunanların, gazilerin, engellilerin, şehitlerin dul ve yetimlerinin Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek meskeni olması (intifa hakkına sahip olunması hali dahil) halinde, bu meskenlerine ait vergi oranları sıfıra iniyor. Hisse ile bile olsa birden fazla eve sahip olanlar muafiyetten yararlanamıyor. Muafiyetten yararlanmak için belediyeye dilekçe verilmeli. Muaf olduğunu bilmeden ödeme yapanlar ise 5 yıl geriye dönük iade alabiliyor.

KİMLER ÖDÜYOR?

Bu yıl, 2022 yılında mevcut gayrimenkulü bulunanlar ile 2022 yılında yeni bir gayrimenkul satın alanlar emlak vergisi ödeyecek. Bu yıl gayrimenkulünü elden çıkaranlar ise bu yıla ait olan verginin tamamını ödemekle yükümlü. Önümüzdeki yıl ödeme yapmayacaklar. Bu yıl gayrimenkul alanların ise yılsonuna kadar bulunduğu ilçenin belediyesine bildirim yapması gerekiyor.

ÖDEMELER NEREYE?

Emlak vergisi taksitleri gayrimenkulün bağlı bulunduğu belediyeye direkt olarak yatırılabilir. Ayrıca belediyelerin hesabının bulunduğu banka şubelerine de ödeme yapılabilir. Gecikme durumunda yüzde 2.5 oranında faiz uygulanıyor.

BÜYÜKŞEHİRDE YER ALAN KONUT İÇİN ÖRNEK

Evin 2022 yılına ait emlak vergi değeri: 950 bin TL
2022 yılına ait yeniden değerleme oranının yarısı: (yüzde 122.93/2): yüzde 61.46
Evin 2023 yılı emlak vergi değeri:1 milyon 533 bin 917 TL
Bin liraya kadar olan kesirler dikkate alınmayacağından verginin tahakkukunda esas alınacak emlak vergi değeri: 1 milyon 533 bin lira
Bu değerin binde 2’si: 3 bin 66 lira
Kültür payı (yüzde 10): 306.6 lira Ödenecek vergi: 3 bin 372.6 lira

AYNI KONUT BÜYÜKŞEHİR OLMAYAN İLDE OLSAYDI:

Evin 2023 yılı emlak vergi değeri: 1 milyon 533 bin 917 TL
Bin liraya kadar olan kesirler dikkate alınmadığından emlak vergi değeri: 1 milyon 533 bin lira
Bu değerin binde 1’i: 1.533 lira
Kültür payı (yüzde 10): 153 lira
Ödenecek vergi: 1.686 lira

BÜYÜKŞEHİRDE YER ALAN ARSA İÇİN ÖRNEK

Arsa metrekare birim değeri: 200 TL
2023 yılına ait artış oranı: yüzde 61.46
Emlak vergi değerine esas metrekare değeri: 322.93 TL
Arsanın yüzölçümü: 2 bin metrekare Arsanın 2023 yılı vergi değeri: 645 bin 860 TL
Bin liraya kadar olan kesirler dikkate alınmadığından emlak vergi değeri: 645 bin TL
Bu değerin binde 6’sı: 3 bin 870 lira
Kültür payı (yüzde 10): 387 lira
Ödenecek vergi: 4 bin 257 lira

AYNI ARSA BÜYÜKŞEHİR OLMAYAN İLDE OLSAYDI

Arsanın 2023 yılı vergi değeri: 645 bin 860 TL
Bin liraya kadar olan kesirler dikkate alınmadığından emlak vergi değeri: 645 bin TL
Bu değerin binde 3’ü: 1.935 lira
Kültür payı (yüzde 10): 193.5 lira
Ödenecek vergi: 2 bin 128.5 lira

YAPILANDIRMA FIRSATI

Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı yapılandırması olarak tanımlanan pakette emlak vergisi borçları da yer alıyor. 31 Aralık 2022 öncesi borçlar, yapılandırma kapsamında bulunuyor. Borcunu ödemeyenler, 31 Mayıs’a kadar başvuruda bulunabilecek.

Yapılandırmada 48 ay taksit imkanı sunulurken, 2 bin lirayı aşmayan borçlar da siliniyor, borçların birikmiş faizleri üzerinde önemli indirim sağlanıyor. Yapılandırma başvurusunda bulunanların borçlarının gecikme faizi ve cezaları silinerek, yerine enflasyon farkı hesaplanacak. Peşin ödeme yapanların, gecikme faizi yerine hesaplanan enflasyon farkının yüzde 90’ı silinecek.

Emlak vergisinin ödenmemesi durumunda mükellefler cezai yaptırımlarla karşılaşabiliyorlar. En azından o gayrimenkulün eğer emlak vergisi borcu varsa satışı yapılamıyor. Satış durumunda ise faiziyle bu vergi katlanarak tahsil ediliyor. Gayrimenkul sahiplerinin günü gününe emlak vergisi ödemesi yapmaları önemlidir.