Tapu Vekaleti Alan Kişi Kendisine Satış Yapabilir mi?
Bir kişinin başka bir kişiye kamu kurumlarında kendi adına işlem yapabilmesi için verdiği yetki olan vekalet, kişinin kendi rızası ile yapılır ve vekalet alan kişilerin yapabilecekleri vekaletin içeriğine göre belirlenir. Vekalet verme işlemi yazılı olarak düzenlenen vekaletname ile yapılır. Vekaletin verilmesi aşamasında dikkatli davranmak gerekir. Vekalet alacak kişinin 18 yaşını doldurması ve akli dengesinin yerinde olması gerekiyor.
Tapu devri, araç satış işlemleri, gayrimenkul alımı ve satımı, boşanma davaları gibi konularda vekalet verilebilir. Vekaleti alan kişi, vekalet verecek kişi tarafından belirlenen koşullara uymak zorundadır. Vekilin kendisine vekalet verilen işi yaparken bir zarara uğraması halinde kusurlu olmadığını ispatlaması durumunda vekaleti veren kişi zararı karşılamakla yükümlüdür.
VEKALET ALAN KİŞİ KENDİSİNE SATIŞ YAPABİLİR Mİ?
Vekaletname ile vekil olarak belirlenen kişi sadece başkalarına satış yapabilir, kendisine satış yapamaz. Ayrıca başkasına vekalet vererek de kendi adına satış yapamaz. Vekaleti alan kişi hem alıcı hem de satıcı konumunda olduğu için böyle bir işlem yapması mümkün olmuyor.
TAPU İÇİN VERİLEN VEKALETNAMENİN SÜRESİ NE KADAR?
Tapu işlemlerinin tapu sahibi dışında başka bir kişi tarafından yapılması için verilen vekalet tapu vekaletidir. Noterde tapu vekaleti verilebilmesi için nüfus cüzdanı ya da pasaport ve 2 adet vesikalık fotoğraf gerekir. Vekaletin kapsamının belirtilmesi olası mağduriyetlerin önüne geçmek için çok önemli. Vekalette süre belirtilmemesi durumunda vekaletin bitmesi için de bir süre olmaz. Vekaletname verilirken süre sınırı koyulabilir.