Tapuda Aile Konutu Şerhi Olmayan Aile Konutunun Satışı İptal Edilir Mi?

Tapu kütüğüne aile konutu şerhi konulmamış olan ama aile konutu olarak kullanılan konutların satışının iptal olup olmayacağı merak ediliyor. Aile konutu satışı iptal edilir mi?
Tapuda Aile Konutu Şerhi Olmayan Aile Konutunun Satışı İptal Edilir Mi?

Türkiye’de gayrimenkul alanında aile konutlarına ayrı bir önem verilmektedir. Aile birliğinin devam edebilmesi için aile konutu olarak kullanılan evlere devlet tarafından ayrıca güvenceler verilmektedir. Tapu kütüğüne aile konutu şerhi düşülebilirken bu konutların satışlarında eşlerin ikisinin de izni ile yapılabilmektedir. Ancak tapu kütüğünde aile konutu şerhi düşülmeyen ama aile konutu olarak kullanılan konutlar eşlerden birisi tarafından satılabilmektedir. Peki bu durumda satış işlemi iptal edilir mi?

AİLE KONUTU SATIŞI İPTAL EDİLİR Mİ?

Aile konutu için yapılan satış işleminin iptali ancak mahkemelerce hüküm verilerek mümkün olabilmektedir. Lakin burada bu konutları satın alan üçüncü kişilerinde hakları gözetilmektedir. Aile konutu satışında şerh düşülmüş konutlarda bir tartışma yaşanmamaktadır. Bu şerh varsa zaten eşlerin izni olmadan satış işlemi yapılamamaktadır. Ancak bir de tpuya şerh düşülmemiş aile konutu meselesi bulunmaktadır.

Tapuya şerh düşülmeyen ama aile konutu olarak kullanımı yapılan evlerin satışı mülkiyete sahip olan eş tarafından satılabilir. Bu durumda ailenin yaşadığı evin bir başkasının mülkiyetine geçmesi aile birliğine darbe vurmaktadır. Bu satışı iptal ettirebilmek satışı yapmayan eşin tapu iptal ve tescil davası açması ile mümkün olmaktadır.

Tapu iptal ve tescil davası açılması aile konutunun satışının iptal edilmesini garanti etmemektedir. Mahkemeler burada bir ayrıntıya dikkat ederek karar vermektedirler. Eğer konutu satın alan kişi satış işleminden önce evin aile konutu olduğunu biliyorsa mahkeme iyi niyet gözetilmeyeceği gerekçesi ile satış işlemini iptal etmektedir. Lakin eğer yeni ev sahibi evin satışı sırasında ile konutu olduğunu bilmiyorsa satış işlemi geçerli olmaktadır.

Emlak365.com