Tapuda Fiyat Düşürenler Yandı! Satış Bedeli Üzerinden Tapu Harcı ve Emlak Vergisi Ödemek İsteyenlere Kötü Haber
Ev alım satımlarında tapu işlemlerinde gerçek değer beyanı, rayiç bedel ve satış bedeli sorunları yaşanmaya devam ediyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından uzun süredir üzerinde çalışılan tapuda ekspertiz zorunluluğu gelen yoğun tepkiler üzerine ertelenmişti.
Alınan karar kapsamında ilk olarak söz konusu sistem yabancılara konut satışı için uygulanmaya başlanmıştı. Alınan karar kapsamında yabancılara tapuda satış işlemi için ekspertiz zorunluluğu getirilmiş, konut sahibi olmak isteyen kişilere ekspertiz tarafından belirlenen değer üzerinden konut satışı yapılmasına başlanmıştı.
TAPUDA RAYİÇ BEDEL ÜZERİNDEN SATIŞ GÖSTERMEK YASAK MI, TUPADA SATIŞ BEDELİNİ AZ GÖSTERMEK SUÇ MU?
Evet, tapuda beyan üzerinden değer belirlenirken tapu harcını daha az ödemek ve düşük tutarda vergi ödemek için yapılan rayiç bedel üzerinden satış yapmak vergi suçuna giriyor. Bu işlem Maliye Bakanlığı tarafından yapılan denetimlerde çekilen konut kredisi rakamı üzerinden ya da bankadan havale / EFT edilen rakam üzerinden tespit edilirse bu durumda vergi usulsüzlük cezası kesiliyor. Hem tapu harcı gerçek satış bedeli üzerinden tahsil ediliyor hem de vergi usulsüzlük cezası tahsil ediliyor.
KDK EMSAL KARAR AÇIKLADI: RAYİÇ BEDEL İLE SATIŞ BEDELİ ARASINDA FARK OLURSA TAPU HARCI VE EMLAK VERGİSİ NEYE GÖRE BELİRLENECEK?
Konu hakkında kendisine yapılan başvuruyu sonuçlandıran Kamu Denetçiliği Kurumu milyonlarca kişi için emsal oluşturacak kritik bir karara imza attı. KDK'ya yapılan başvuruda vatandaş 280 bin liraya satın aldığı evin rayiç bedelinin 632 bin TL olduğunu belirterek bu ev için tapu harcı ve emlak vergisi bedelinin rayiç bedel üzerinden değil, ödediği satış bedeli üzerinden tahsil edilmesini talep etti.
Kamu Denetçiliği Kurumu KDK tarafından yapılan görüşmede vatandaşın 370 bin liralık fark nedeni ile daha yüksek vergi ödemesi ve mağdur olduğu gerekçesiyle yapmış olduğu başvuruyu reddetti. Kararda bir taşınmazın satış bedelinin ise Valilik tarafından belirlenen rayiç bedelden daha düşük olamayacağı bilgisine yer verilirken aynı taşınmazın emsallerinin değerinin de bu fiyata uygun olmadığının altı çizildi. Böylelikle gerçek bedel rayiç bedelin altında olsa dahi artık rayiç bedelinin kullanılacağı bir kere daha kesinleşmiş oldu.
Haber Kaynağı: Emlak365.com