Tapuda Haciz Varsa Ne Olur, Haciz Sorgulama Nasıl Yapılır?

Gayrimenkul satın almak isteyenler mağdur olmamak için tapuda haciz olup olmadığını nasıl öğrenebileceklerini merak ediyorlar. Tapuda haciz olduğu nasıl öğrenilir, sorgulama nasıl yapılabilir?
Tapuda Haciz Varsa Ne Olur, Haciz Sorgulama Nasıl Yapılır?

Bir gayrimenkul satın alırken vatandaşların en çok dikkat etmeleri gereken durum o tapunun üzerinde herhangi bir haciz işlemi olup olmadığıdır. Bu meselenin net cevabı alınmadıkça satın alınan gayrimenkul nedeniyle alıcı taraf ciddi kayıplarla karşılaşabiliyorlar. Peki tapuda haciz olup olmadığı nasıl öğrenilebilir?

TAPUDA HACİZ VARSA NE OLUR?

Arsa, tarla, arazi, iş yeri, konut satın almak isteyenler işlemleri tamamlamadan önce tapuda bir haciz ibaresinin olup olmadığını öğrenmelidirler. Tapu üzerinde kişilere olan borçlardan dolayı bir haciz işlemi olabildiği gibi devlete olan borçlardan dolayı da haciz işlemi yapılabilir. Bunun da bazı yolları bulunmaktadır. Ancak gayrimenkulü almak isteyenleri asıl ilgilendiren kısım o tapunun hacizli olup olmadığıdır.

TAPU HACİZ SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Öncelikle Türkiye’de uygulanan sistem gereği bir tapunun üzerinde haciz işlemi varsa onu tapu sahibinin izni olmadan kimsenin sorgulama hakkı yoktur. Bundan dolayı tapunun mülk sahibi haciz işlemi sorgulaması yapabilir. Gayrimenkulün sahibi bu işlemi e-devlet üzerinden gerçekleştirebildiği gibi tapu dairesine giderek de sonuçlandırabilir. Ayrıca belediyelerden de bu konuda bilgi alınmaktadır.

GAYRİMENKULÜ ALMAK İSTEYEN TAPU HACİZ SORGULAMASINI NASIL YAPABİLİR?

Gayrimenkulü satın almak isteyen kişi satıcı ile irtibata geçerek onun izni ve nezaretinde haciz sorgulama işlemini yaptırabilir. Bu şekilde tapunun üzerinde herhangi bir kısıtlamanın olup olmadığını, borçtan dolayı konulan bir haciz şerhinin bulunup bulunmadığını öğrenmek mümkündür. Bu işlem yapılmadan gayrimenkul satın alınırsa ilgili borçlu tapu üzerinden borcun tahsilatını talep edebilir. Hatta gayrimenkulün yeni sahibi eski borçtan dolayı taşınmazının satışını seyretmek zorunda kalabilir. Bundan dolayı bir gayrimenkul satın alınmadan önce tapu haciz sorgulama işlemi yapılmalıdır.