Tapuda trampa işlemi yaparken neye dikkat edilmeli?

Trampa, emlak terimleri arasında sıkça kullanılan kavramlar arasında yer alıyor. Tapuda trampa işlemi yaparken neye dikkat edilmesi gerektiği ise merak ediliyor.
Tapuda trampa işlemi yaparken neye dikkat edilmeli?

Emlak terimlerinden biri olan ve sık sık kullanılan trampa teriminin ne anlama geldiği merak ediliyor. Vatandaşlar ise tapuda trampa işlemi yaparken neye dikkat edilmesi gerektiği konusunda araştırma yapıyor.

Bir tür takas işlemi olan trampa, ticari değeri olan bir malın arada para olmaksızın direkt bir başka malla değiştirilmesini işlemidir. Farklı yerlerde arazisi olan kişilerin bu arazileri kendi aralarında değiş tokuş etme işlemi trampa ile yapılır. Takas yapılacak gayrimenkuller arasında değer farkı olup olmamasının bir önemi yoktur.

haber-ankara-1280720-75.jpg

TAPUDA TRAMPA İŞLEMİ YAPILMA SÜRECİ

Tapu Müdürlüklerine giderek trampa işlemi yaptırabilirsiniz. Değiştirilecek olan gayrimenkuller farklı şehirlerde de olabilir, bu sorun teşkil etmez. Bu işlemleri gerçekleştirmek için bazı belgeler gerekir. Trampası yapılacak olan gayrimenkullerin varsa tapu senetleri, yoksa bu taşınmazların ada ve parsel numaralarını gösterir belge veya tapu sahiplerinin sözlü beyanı geçerli olur. Trampa yapacak olan tapu sahiplerinin veya yetkili temsilcilerinin pasaportları ya da fotoğraflı nüfus cüzdanları istenen belgelerdir. Trampa yapacakların son 6 ayda çekilmiş vesikalık fotoğrafları da gerekli belgeler arasında yer alır. Tapu sahiplerinin vergi, kimlik numaralarını gösteren vergi dairesinden alınmış belge de talep edilir.

Eğer gayrimenkuller arasında değer farkı varsa taraflar ona dair alışveriş yapabilir. İşlemler sonrası eksiklik olmadığı takdirde talepler gerçekleştirilir. Dolayısıyla belgelerin tam olmasına dikkat edilmesi gerekir.