Tapuda yeni dönem! Rayiç Bedelleri kaldırılacak mı?
Gayrimenkullerin alımı ve satımı sırasında ödenen bedeller kaldırılıyor mu? Bu sene Gayrimenkul sektöründe yaşanması beklenen değişiklik ile birlikte vergi adaletini sağlamak ve kayıpların önüne geçilmesi amacıyla yeni bir sistemin kurulabileceği ifade edilmişti. Bu nedenle rayiç bedellerinin kaldırılıp kaldırılmayacağı vatandaşlar tarafından da merak konusu oldu.
RAYİÇ BEDELİ NEDİR?
Vatandaşlar için gelen uyarının ardından en çok merak edilen sorulardan biri de rayiç bedellerinin ne olduğu yönündeydi. Edinilen bilgilere göre bir gayrimenkulün güncel piyasadaki alım satım bedeli rayiç bedeli olarak adlandırılmaktadır.
Vergi Usul Kanununun 266. maddesinde geçen tanımlamada da “Rayiç bedel, bir iktisadi kıymetin değerleme günündeki normal alım satım değeridir.” şeklinde ifadeler ile rayiç bedelinin tanımı yapılmıştı.
RAYİÇ BEDELİ KALDIRILACAK MI?
Son günlerde Tapu ve Kadastro Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaların ardından rayiç bedelinin kaldırılabileceği yönünde iddialar da gündeme gelmeye başladı. Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Hakan Gedikli yayımladığı yazılı bir açıklama ile birlikte rayiç bedeli hakkında yeni gelişmelerin yaşandığı bildirildi.
Gedikli, "Kentsel alanlarda yürütülen bu çalışmaların sürdürülebilirliğini sağlamak üzere, kat irtifakı ve kat mülkiyeti tesisi aşamasında 3 boyutlu bina modellerinin hazırlanması zorunluluğu 2025 yılı itibariyle ülke geneline de yaygınlaştırılmıştır.
Bu kapsamda, yıl sonuna kadar, İstanbul sınırlarında yer alan bütün binaların adres bilgisi, imar durumu, bina yaşı gibi önemli verileri entegre edilerek, değer haritaları oluşturulacak; kamu kurumlarına ve vatandaşlarımıza bütüncül nitelikle ve 3 boyutlu sunum imkanı bulunan taşınmaz yönetim bilgi sistemi kurulacaktır" dedi.
Yaşanan bu gelişmenin etkisi ile birlikte de Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi’ne entegre edilecek bu mekanizma sayesinde 2026 yılında rayiç bedellerinin kaldırılabileceği öngörüldü.
