Tapunun Kimin Üstüne Olduğunu Öğrenme! Arsa, Ev Kimin Üzerine Nasıl Öğrenebilirim?

Tapu bilgileri kişinin özel bilgileri olup veriler gizli tutulmaktadır. Ancak bazı durumlarda tapunun kimin üstüne olduğunu öğrenme işlemi zorunlu hale gelmektedir. Örneğin konut ya da arsa satın alımlarında ev kimin üzerine, arsa tapusunun kime ait olduğunu öğrenme dolandırılma olaylarından korunmak için önemlidir. Peki, tapu sorgulama e-devlet üzerinden yapılır mı, ev kimin üzerine nasıl öğrenebilirim, başkasına ait tapu sorgulama nasıl yapılır, tapu kaydına nasıl bakılır?
Tapunun Kimin Üstüne Olduğunu Öğrenme! Arsa, Ev Kimin Üzerine Nasıl Öğrenebilirim?

Türkiye sınırları içerisinde bulunan tüm taşınmazlar Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından tapu kütüğüne kaydedilmekte, bu kütükte taşınmaz her malın sahibi adına düzenlenen tapu ile takip edilmektedir.

Son dönemde özellikle de internetten verilen sahte ucuz satılık ev ve arsa ilanları ile vatandaşlar dolandırılmakta olup mağdur olmamak adına ödeme yapmadan önce tapu sahibi ile taşınmazı size satmaya çalışan kişinin aynı kişi olup olmadığının sorgulanması çok önemlidir.

BAŞKASINA AİT TAPU BİLGİLERİ NASIL ÖĞRENİLİR?

Tapu bilgilerini öğrenmenin en kolay yolu taşınmazın adres olarak bağlı olduğu belediyeye giderek sorgulama yapılmasını talep etmektir. Tapu daireleri bu konuda kesinlikle bilgi vermezken bir başkasına ait tapuyu sorgulama kesinlikle yasaktır.

Belediyelerde satın alınmak istenen tapusu ile başvuruda bulunularak tapunun bu kişiye ait olup olmadığı yönünde teyit şeklinde bilgi vermektedir. Çünkü tapu bilgileri yasal olarak devletin koruması altındadır ve bu bilginin kurum ile tapu sahibi dışında kalan kişilerle paylaşılması yasaktır.

Tapunun Kimin Üstüne Olduğunu Öğrenme! Arsa, Ev Kimin Üzerine Nasıl Öğrenebilirim?

TAPU KİME AİTTİR SORGULAMASI NASIL YAPILIR?

Söz konusu hak sadece hukuk çalışanları ve avukatlara tanınmış olup ev ya da arsanın kime ait olduğunu sorgulamak için harç yatırılması gerekmektedir. Bu harcı ödeyen avukat ve hukuk çalışanları sistem üzerinden tapu kaydı kimin adına bakma yetkisini kullanabilmektedir.

Tapunun Kimin Üstüne Olduğunu Öğrenme! Arsa, Ev Kimin Üzerine Nasıl Öğrenebilirim?

T.C. İLE TAPU SORGULAMA ŞİFRESİZ YAPILIR MI, TAPU SORGULAMA E-DEVLET ÜZERİNDEN NASIL YAPILIR?

E devlet üzerinden tapu bilgileri sorgulanabilmekte olup şifresiz bu işlemin yapılması mümkün değildir. Arsa tapusunun kime ait olduğunu öğrenme ya da ev kimin üzerine sorgulama işlemlerinin tümü e devlet üzerinden yapılabilmekte olup bu bilgiler kişiye özel olduğu için sorgulama yapılacak olan kişinin e devlet şifresi gerekmektedir.

Yani başkasına ait tapu sorgulama işlemi kendi e devlet ekranınız üzerinden yapılamamaktadır. Kişinin kendi bilgileri ile sisteme giriş yaptıktan sonra arama bölümünde tapu bilgileri sorgulama yazarak çıkan ekrandaki linki tıklayarak tapu kayıt bilgisine ulaşabilirsiniz.