Tapunun notere devri son dakika! Noterden tapu satışı için tarih değişti

Tapu işlemleri notere devrediliyor haberleri büyük yankı uyandırırken söz konusu düzenleme için tarih değişikliği yapıldı. Resmi Gazete ile yayımlanan karar ile tapunun notere devri ve noterden tapu satışı için belirlenen tarih değişti.
Tapunun notere devri son dakika! Noterden tapu satışı için tarih değişti

1512 Sayılı Noterlik Kanununun 60 ıncı Maddesinin Birinci Fıkrasının (3) Numaralı Bendi ile 61/A Maddesinde Öngörülen Bilişim Sisteminin Kurulmasına İlişkin Olarak Anılan Kanunun Geçici 21 inci Maddesinde Yer Alan Sürenin 1/7/2023 Tarihine Kadar Uzatılması Hakkında Karar (Karar Sayısı: 6616) ile beraber tapunun notere devri için belirlenen süre ertelendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzası ile yayımlanan karar ile tapunun notere devri için belirlenen sürede değişikliğe gidildi. 

Hatırlanacağı üzere 28 Haziran 2022 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan ve halk arasında "6. Yargı Paketi" adı ile anılan Hakimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında tapunun notere devri için resmi adım atılmıştı. Yapılan düzenleme ile tapunun satışı ve tapu devri işlemlerinin 1 Ocak 2023 tarihi itibari ile noterlerde de yapılmasına olanak sağlanacaktı. 

TAPU İŞLEMLERİ HAKKINDA CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN FLAŞ KARAR! 

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından imzalanan karar 28 Aralık 2022 tarihli Resmi Gazete ile yayımlanırken tapunun notere devri konusunda tarih değişikliğine gidildi. 

Tapunun notere devri son dakika! Noterden tapu satışı için tarih değişti

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından atılan imza kapsamında 1512 sayılı Noterlik Kanununun 60. maddesinin birinci fıkrasında öngörülen bilişim sisteminin kurulmasına ilişkin belirlenen tarih 1 Ocak 2023 yerine 1 Temmuz 2023 olarak değiştirildi. Böylelikle tapunun notere devri konusunda uygulanacak olan tarih değiştirilmiş oldu. 

TAPUNUN NOTERE DEVRİ NE ZAMAN, NOTERDEN TAPU SATIŞI YA DA DEVRİ VAR MI?

Tapu işlemlerinin notere devri konusunda 1 Ocak 2023 tarihi itibari ile yeni dönemin başlaması bekleniyordu. Yurt genelinde yaygın olan noterlerin üzerinden yapılacak olan tapu işlemleri ile TKGM tapu dairelerinin yükünün azaltılması ve vatandaşa kolaylık sağlanması amaçlanıyordu. Ancak alınan karar ile yeni düzenleme 1 Temmuz 2023 tarihine ertelenmesine karar verildi. 

Bu tarihe kadar noterden tapu devri ya da satışı yapılması mümkün olmayacak. Söz konusu işlemler eskiden olduğu gibi yine Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü şubeleri üzerinden yapılmaya devam edilecek.