Tarım Bakanı açıkladı! Arazisini bir yıl ekmeyenlerin tarlası başkasına kiralanacak

Tarım Bakanı Vahit Kirişçi yeni düzenleme planlarından bahsetti. Çiftçiler için dijital bir sistem kurulacağını ifade eden Bakan Kirişçi, sistemde kayıtlı arazilerin ekilmesinin sağlanacağını söyledi.
Tarım Bakanı açıkladı! Arazisini bir yıl ekmeyenlerin tarlası başkasına kiralanacak

Gıda sorununa dair tüm dünya ülkeleri önemli adımlar atarken Türkiye'de de Tarım ve Orman Bakanlığı önemli çalışmalar yürütüyor. Bakanlık planlı üretim için yeni bir sistem geliştirken devamlı üretimin sağlanmasını amaçlıyor. Bu noktada çiftçilere destek vermeye devam edecek bakanlık tarım arazilerinin değerlendirilmesi için hamleler ortaya koyacak.

TARIM VE ORMAN BAKANI BU PLANLAMALARI AÇIKLADI

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Sabah gazetesi ekonomi yazarı Dilek Güngör'e bu konuda açıklamada bulundu. Kirişçi konuşmasının başında dünyada ortaya çıkan gıda krizi konusunda açıklamalarda bulundu. Daha sonra çiftçiler için sağlanan destekler hakkında konuşan Bakan Kirişçi desteklerin daha sade hale getirileceğini söyledi.

Dijitalleşme Sağlanacak

Tarımda üretim için dijitalleşmenin şart olduğunun altını çizen Tarım Bakanı kendisinin göreve geldiğinde ilk iş olarak bilgi teknolojilerine müdür atamak olduğunu söyledi. Bir uygulama üzerinde çalışıldığını da söyleyen Vahit Kirişçi, bu uygulama ile çiftçilerin üretimin kayıt altında olacağını, hangi alanda hangi ürünlerin yetiştirilmesinde planlama yapılacağını söyledi.

BİR YIL BOŞ KALAN TARIM ARAZİLERİ BAŞKASINA KİRALANACAK?

Kayıt sisteminde tarım arazilerinin sürekli kullanılması sağlanacak. Bu noktada Tarım Bakanı Kirişçi "Şayet bir tarla sistemde 1 yıl boş görünürse, kamu otoritesi gelecek 'siz burada birşey yetiştirmiyorsunuz, tarlanıza bu muhitteki kira bedeli üzerinden kira ödeyip, üretim yaptıracağız' diyecek. Devlet kiralamayacak, taahhüt edecek. Aracılık rolü dışında bir rolü olmayacak." açıklamasında bulundu.

Kişinin arazisini kiralamak istememesi durumunda ise kullanım hakkı ile mülkiyet hakkının birbirinden ayrılacağını söyledi. Adelet Bakanlığı ile görüşüldüğünü aktaran Bakan Kirişçi "Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile görüştük. Ne kiralayanın ne arazisi olanın hakkına halel getirmeden yapılacak. Mülkiyeti elinden almıyorsunuz. Sadece kullanım hakkı alıyorsunuz." ifadelerini kullandı.