TBK 310. Madde Hükmü! Satılan evde oturan kiracıya yeni ev sahibi zam yap yada çık diyebilir mi?

Kiracı olarak oturduğu evin satılması ve ev sahibinin değişmesi durumunda, kiracıların hakları bulunuyor. Yeni ev sahibi kiracıya hadi çık diyemez. İşte bu hakların detayları..
TBK 310. Madde Hükmü! Satılan evde oturan kiracıya yeni ev sahibi zam yap yada çık diyebilir mi?

Kiracılar ile ev sahipleri arasında yaşanan sorunlar en üst seviyeye çıktı. Emlak piyasasında gayrimenkul fiyatlarının çok yükselmesi ev sahiplerinin daha yüksek zam istemelerine neden oluyor. Kiracılar ise sözleşmeleri kapsamında yeni kira bedellerini belirlemek istiyorlar. Bazı ev sahipleri ise bu durumlarda tavırlarını sertleştirebiliyorlar. Bu durumda kalan kiracıların ise yasal olarak koruma altında olan hakları var.

YENİ EV SAHİBİ ÇIK DİYEMEZ

Emlak sektöründe sorunların artmasıyla hem ev sahiplerinin hemde kiracıların bilmeleri gereken hususlar var. Bu hususlarıHürriyet yazarı Oya Armutçu köşesinde kaleme aldı. Kira hukuku uzmanı avukat Olcay Göçüm ile bir röportaj yapan Oya Armutçu, kiracılar ile ev sahiplerinin haklarını soru cevap üzerinden ele aldı.

Soru: Son dönemin en sık rastlanan sorunlarından bir tanesi evin satılma durumu ve yeni ev sahibinin kira talebi. Bir vatandaş bu konuda yaşadığı sorunu şu ifadelerle aktardı. "Oturduğum ev satıldı. 1900 TL olan kiram Kasım 2021’de zamlanarak 2 bin 300 TL olmuştu. Yeni ev sahibim kirayı 3 bin TL yapmak istiyor." Kiracı olan vatandaş ev sahibinin bunu yapmaya hakkı olup olmadığını sordu.

Cevap: Avukat Olcay Göçüm vatandaşın sorusuna, ilgili yasal hükmü hatırlatarak yanıt verdi. "TBK 310. maddesine göre; yeni malik eski malikin kira sözleşmesinden kaynaklanan haklarına halef olur." hükmünü hatırlatan Göçüm, yeni ev sahiplerinin kira fiyatlarını istediklerini gibi artıramayacağını savundu. Kişinin durumuna göre özel bir de açıklamada bulunan Avukat Göçüm "önceki dönem kira parası 1900 TL ise yeni dönem kira parası 2021/Kasım ayında TÜFE artış şartı uygulandığında 2 bin 224.71 TL olacaktır. Yeni malik bu dönemde bu bedelin üzerinde kira parası talep edemez." dedi.