Tellaliye Sözleşmesi Nedir, Ne İşe Yarar?
Emlakçılar bir gayrimenkulün satışı, alışı, kiralanması gibi işlemlerde belirli bir komisyon karşılığında hizmet verebilirler. Bu hizmetin verilmesi için bazı kanuni ilişkilerin kurulması gerekmektedir. Bu kanuni ilişki meydana getirilmeden emlakçılar bu işlemleri yasal olarak yapamazlar. Emlakçılar gayrimenkuller üzerinde bazı tasarruflar verilebilmesi için taraflar arasında sözleşme yapılmalıdır. Peki tellaliye sözleşmesi nedir, nasıl yapılır, ne işe yarar?
TELLALİYE SÖZLEŞMESİ NEDİR?
Emlakçıların bir gayrimenkulün alım satımı, kiralanması veya arsaysa üzerinde inşaat yapımı gibi konularsa aracılık yapmasına imkan veren sözleşmeye tellaliye sözleşmesi adı verilir.Tellaliye sözleşmesi ile emlakçılar gayrimenkuller üzerinde aracılık işlemleri yapma imkanı elde ederler. Bu sözleşmeye dayanılarak emlakçılar tarafından o gayrimenkuller hakkında sözleşme yapmalarına olanak sağlanır.
TELLALİYE SÖZLEŞMESİ NASIL YAPILIR?
Gayrimenkuller için yapılan tellaliye sözleşmesinde bazı verilere yer verilmesi gerekmektedir. Buna göre sözleşmelerde tarafların kimlikleri, imzaları, sözleşme konusu, aracılık hizmeti verilecek süre sınırı, çalışma şartları, hizmet bedelinin ne kadar olacağı, ödemelerin hangi koşullarda ne zaman yapılacağı, hizmet için hangi masrafların gerekeceği, bu masrafların kim tarafından ödeneceği, masraf ödemelerinin ne zaman ne kadar yapılacağı, aracılık hizmeti verildiği halde gayrimenkul sahibinin esas sözleşmeyi imzalamaktan vazgeçmesi durumunda hizmet bedelinin ödenip ödenmeyeceği gibi detaylar net bir şekilde belirtilir.
TELLALİYE BEDELİNİ KİM ÖDER?
Tellaliye bedelinin kim tarafından ödeneceği kanunen net bir şekilde belirlenmiştir. Bir gayrimenkulün satışı için bir emlakçıya aracılık etmesi amacıyla tellaliye sözleşmesi yapılması durumunda bunun bedeli olan Tellallık harcı ödemesini satıcı yapmalıdır. Alıcıdan tellallık bedelinin talep edilmesi yasal değildir. Alıcı bu sözleşmenin herhangi bir şekilde tarafı değildir.