TKGM 3 Boyutlu Görüntüleme İle Emlak Sektörüne Yeni Bir Soluk Getiriyor!

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, emlak sektörüne yeni bir soluk getirecek projesi için düğmeye bastı. 3 boyutlu modelleme tüm ezberleri bozacak.
TKGM 3 Boyutlu Görüntüleme İle Emlak Sektörüne Yeni Bir Soluk Getiriyor!

Günümüz teknolojisini projelerine entegre eden Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, İstanbul'da on binlerce projenin 3 boyutlu modellerini üretecek. İstanbul'da yaşayanlar, istedikleri konutların her alanını 3 boyutlu görüntüleyebilecek.

Üç Boyutlu Şehir Modelleri ve Kadastro Altlıklarının Oluşturulması Projesi kapsamında, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından uçak ile binaların kuşbakışı şekilde eğik resim çekme kamerasıyla görüntüleri toplanacak.

EMLAK SEKTÖRÜNE YENİ BOYUT GETİRECEK

Eğik resim çekme kamerası ile havadan yapılan çekimlerde sadece çatısı görünen binaların dahi 4 cephesi aynı anda görüntülenebilecek. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ortaklığında ortaya çıkan proje kapsamında, İstanbul'da yaklaşık 6 bin kilometrekare alanda, belirlenen ilçelerde 89 bin 559 mimari projenin 3 boyutlu bina modelleri üretilerek TAKBİS sistemine kaydedilecek.

Buna göre kadastro haritaları da dijital kadastro ve tapu bilgilerini destekleyecek biçimde güncellenecek ve sonrasında planlama, projelendirme ve konumsal uygulamalarda kullanılmak için proje sistemine yüklenecek.

TKGM 3 Boyutlu Görüntüleme İle Emlak Sektörüne Yeni Bir Soluk Getiriyor!

SADECE DIŞI DEĞİL İÇİ DE GÖRÜNTÜLENEBİLECEK

3 boyutlu kent modeli oluşturulabilen projede, mimari proje ve tapudaki daire numaraları da eşleştirilecek. 3 boyutlu akıllı verilere dönüştürülebilen binalarda, dairenin içeri 3 boyutlu görüntülenebilecek. Kat, bağımsız bölüm ve kısım koordinatları, bina koordinatlarıyla uyumlu olacak.

Sözü edilen çalışmalar sona erdiğinde İstanbullular, TAKBİS üzerinden yalnızca arsasını, tarlasını değil; konutunun mimari projesi ile içindeki bağımsız bölüm ile odalar ve odaların her alanının detaylarını görme imkanına sahip olacak.

İKİ İLDE ÇALIŞMALAR TAMAMLANDI

3 boyutlu model oluşturma çalışmalarının ilki 2018 yılında Ankara Gölbaşı'nda başladı. Ardından Amasya'da da çalışmalar tamamlandı. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün yeni projesi ile emlak sektörüne veri aktarımı yapılarak yeni bir soluk getirilecek.