TMSF Resmen Duyurdu, 50 Bin Mağdur Vatandaşa Umut! Evim Şirketlerinin Mağdurları Paralarını Böyle Geri Alabilecekler!
Türkiye’de uzun yıllardır faaliyet gösteren ve bir süre önce de oldukça kapsamlarını genişleten “Evim Şirketleri” hakkında geçtiğimiz aylarda yasal düzenlemeler yapılmıştı. Bu yasal çerçeveye uymayan şirketlerin ise tasfiye edilmesine karar verilmişti. Tasfiye işlemlerinden dolayı da yaklaşık 50 bin vatandaş mağdur olmuş ve yıllarca ödedikleri paraları ne şekilde geri alabileceklerini merak etmeye başlamıştılar. İşte bu durumda olan vatandaşlara güzel bir haber verildi.
EVİM ŞİRKETLERİNİN MAĞDUR ETTİKLERİ VATANDAŞLAR PARALARINI NASIL GERİ ALACAKLAR?
Evim şirketlerine para yatıran ama bu şirketlerin tasfiye edilmelerinden dolayı mağdur edilen vatandaşlar için süreç TMSF’nin açıklamasına göre adım adım şu şekilde işleyecek:
-Tasfiye edilen şirketlerin tasarruf finansman sözleşmeleri başka şirketler tarafından TMSF’ye başvurularak devralınabilecek
-Sözleşmeleri devralmak isteyen şirket için TMSF, BDDK’dan uygundur görüşü alacak.
-BDDK’nın onayının ardından sözleşmelerin devri için TMSF, devralan şirket ve tasfiye edilen şirket arasında devir sözleşmesi imzalanacak. Bu sözleşmelerin hangi şirkete devredildiği kamuoyuna açıklanacak.
-Bugüne kadar kendisine ev veya araba teslimatı yapılmamış olan müşterilerin sözleşmelerinin devir ve teslimleri yapılabilecek. Ancak hukuki süreci devam eden sözleşmeler kapsam dışında olacak.
-Sözleşmeleri devaralan şirket bu sözleşmelerin tarafı olan yani mağdur durumda bulunan müşterilere ulaşarak sözleşmelerini sürdürüp sürdürmek istemediklerini soracaklar.
-Sözleşmesini devam ettirmek isteyen müşteri ile yeni şirket arasında yeni bir sözleşme imzalanacak. Müşterinin daha önce yapmış olduğu tüm ödemeler ise bu yeni sözlemenin peşinatı olarak kabul edilecek. Eğer bu yeni sözleşmede söz konusu tutarlar arttırılacaksa müşteri bu arttırılan kısma isabet eden organizasyon ücretinin sadece yarısını ödeyecek.
-Sözleşmeleri devralan şirket ile çalışmaya devam etmek istemeyen müşteriler ise sözleşmelerini devralan şirkete sözleşme fesih dilekçesi verecekler. Bu aşamada sözleşme feshine dair TMSF’nin herhangi bir yetkisi olmayacak.
-Feshedilen sözleşmeler devralan şirket tarafından tasfiye edilen şirkete ulaştırılacak.
-Müşterinin yatırmış olduğu tasarruf tutarının tamamı ile organizasyon ücretinin yüzde 20’si tek seferde nakit olarak tasfiye edilen şirketin tasfiye masası tarafından ödenecek.
-Organizasyon bedelinin yüzde 80’lik kısmı ve buna benzer alacak talepleri tasfiye edilen şirketin tasfiye masasına dördüncü sıra alacak olarak kaydedilecektir.
TMSF tarafından yayınlanan bu karar ile beraber mağdur vatandaşların paralarının çok büyük bir kısmını geri alma umutları doğdu. Ayrıca ev satın almak isteyenlere de ev satın alma imkanları verileceği bildirildi.