TOKİ 250 bin sosyal konut projesi fırsatçı ev sahiplerini şaşkına döndürdü konut fiyatlarındaki yangın söndü!

250 bin sosyal konut projesi kapsamında 81 ilde üretilecek konutlar başvuru rekoru kırdı. Yoğun başvuru sonrası konut sektöründe dengeler sil baştan değişti, konut fiyatlarında düşüş başladı.
TOKİ 250 bin sosyal konut projesi fırsatçı ev sahiplerini şaşkına döndürdü konut fiyatlarındaki yangın söndü!

Konuta olan talebin artması ve yeni konut arzının düşük olması nedeniyle ev fiyatları büyük bir hızla yükselişe geçmişti. Yaşanan süreçte konut fiyatları büyük bir hızla yükselmiş krizi fırsata çeviren bazı ev sahipleri fahiş zamlar yaparak fiyatlarda köpük oluşmasına neden olmuştu.

Nerede ise günlük yapılmaya başlanan zamlar nedeniyle ilk olarak konut kredisi paketlerine sınırlama getirilmiş son olarak ise TOKİ 250 bin sosyal konut projesi devreye alınmıştı. 14 Eylül Çarşamba günü itibari ile başvurusu alınmaya başlanan kampanya 4 milyona koşan başvuru rakamı ile rekor kırarken ev sahiplerinde panik havası estirdi.

KONUT FİYATLARINDA KÖPÜK SÖNDÜ MÜ?

Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesi olarak lanse edilen kampanyayı değerlendiren Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan vatandaşın alım gücünün düşmesi nedeniyle piyasada başlayan durgunluğun yeni konut projesi ile daha da artacağını belirterek "Şimdi birçok alıcı sosyal konutta şansını deneyecek. Eve ya da arsaya başvuru yapacak, evde gençler varsa onlar da başvuru yapacak. Sonrasında ekim ayında Emlak Konut öncülüğünde orta gelirli için bir kampanya başlayacak" diyerek yaşanan gelişmelerin alıcıların elini güçlendirdiğini söyledi.

TOKİ 250 bin sosyal konut projesi fırsatçı ev sahiplerini şaşkına döndürdü konut fiyatlarındaki yangın söndü!

Konut fiyatlarında köpük olarak tanımlanan aşırı fiyatlama da düşüş yaşandığını belirten Akdoğan artış hızında da yavaşlama yaşandığını dile getirdi. İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, “6 günde 4 milyon başvuru olması demek, 4 milyon potansiyel alıcının şu an için piyasadan çekilip beklemeye geçmesi demek" diyerek talebin düşmesi ile beraber fiyatlarında düşüşe geçtiğini söyledi.

Coldwell Banker Türkiye Başkanı Gökhan Taş ise yaptığı değerlendirmesinde "Alıcı tarafında treni kaçırmama psikoloji vardı. Bu fiyata bir daha bulamam diyen aldı. Bugün ise bu yangın söndü. Kredi sınırlaması ve sosyal konut beklentisi bunda etkili oldu" diyerek artık insanların yüksek fiyata ev almak yerine bu tip projeleri beklemeyi tercih edebileceklerini dile getirdi.