Trampa Nedir, Tapuda Trampa İşlemi Nasıl Yapılır?

Emlak terimleri arasında yer alan trampa ile alakalı olarak araştırmalar yapılıyor. Trampa nedir? Trampa işlemi tapuda nasıl yapılır? Trampa ne işe yarar?
Trampa Nedir, Tapuda Trampa İşlemi Nasıl Yapılır?

Emlak terimleri arasında yer alan trampa ile zaman zaman karşılaşanlar bu terimin ne anlama geldiğini merak ediyorlar. Trampa nedir? Trampa işlemi tapuda nasıl yapılır? Trampa yaparak ne elde edilir? Trampa işlemi nerede yapılır? Trampa işlemi için hangi belgeler gerekir?

TRAMPA NEDİR?

Ticari bir değere sahip olan bir malın arada herhangi bir para işlemi olmadan direkt olarak bir başka mal ile değiştirilmesine trampa adı verilmektedir. Değiş tokuş veya takas da denilebilir. Trampa yapılan gayrimenkuller bu şekilde el değiştirebilirler. Trampa işlemi tarafların mutabakat sağlamaları durumunda konut, arsa veya bir başka nitelikteki gayrimenkul için yapılabiliyor.

Trampa işlemi yapılırken bazı detayları bilmek oldukça avantaj sağlayabiliyor. Öncelikle iki gayrimenkul arasında trampa yapılacaksa bu iki gayrimenkulün eşit değer olması gerekmiyor. Bu konuda taraflara herhangi bir yükümlülük verilmiyor. Trampa işleminde eşit değer şartı aranmıyor.

TRAMPA İŞLEMİ NEREDE VE NASIL YAPILIR?

Trampa işleminin yapıldığı yer tapu müdürlükleridir. Tapu müdürlüklerine başvuran taraflar trampa yapacaklarını bildirerek bu işlemi gerçekleştirebilirler. Eşit değerde gayrimenkullerin olması şart olmadığı için tapu müdürlükleri gayrimenkuller arasında değer farkı olsa dahi karışmıyorlar. Taraflar kendi aralarında anlaşma sağladıktan sonra trampa işlemi yapılabiliyor. Bu şekilde farklı şehirlerdeki gayrimenkuller için de trampa yapılabiliyor. Bu kapsamda İstanbul’daki bri ev trampa işlemi ile İzmir’deki bir ev ile takas edilebiliyor.

TRAMPA İŞLEMİ İÇİN HANGİ BELGELER GEREKİR?

Tapu müdürlüklerine trampa işlemi için gidenlerden bazı belgeler istenmektedir. Buna göre trampası yapılacak gayrimenkullerin tapu senetleri, yoksa gayrimenkullerin ada ve parsel numaralarını belirten belge veya gayrimenkul sahiplerinin sözlü beyanı gerekmektedir. Gayrimenkul sahiplerinden fotoğraflı nüfus cüzdanları da istenmektedir. Ayrıca son 6 ay içerisinde çekilmiş fotoğraflar, vergi kimlik bumaralarını gösteren belgeler talep edilmektedir.

Emlak365.com