TÜİK konut satışları Kasım 2022 raporu yayımlandı Kasım'da yükselen ev fiyatları ile satış yüzde 34 azaldı

Kredi faiz oranları ve konut fiyatlarında yaşanan sert yükseliş sonrasında gözler konut satış rakamlarına çevrilmişti. TÜİK Kasım konut satış istatistikleri 2022 raporu yayımlandı. Konut satışlarında son durum ne belli oldu.
TÜİK konut satışları Kasım 2022 raporu yayımlandı Kasım'da yükselen ev fiyatları ile satış yüzde 34 azaldı

Koronavirüs salgını döneminde başlayan sert yükseliş ile fiyatları cep yakmaya başlayan konut fiyatları pandemi sonrasında tüm düşüş beklentisine rağmen yükselişini sürdürmüştü. Aralarında Selçuk Geçer'in de olduğu çok sayıda ekonomist konut fiyatlarının  tepetaklak olacağını ve pandemi sonrasında büyük çöküş yaşayacağını iddia etmişti. 

Ancak düşmek bir yana dursun konut fiyatları pandemi sonrasında da rekor serisini devam ettirmiş önce Türkiye genelinde ortalama konut fiyatı 1 milyon TL barajını aşarak cepleri yakmıştı. Sonrasında bir kere daha rekora koşan ev fiyatları 1.5 milyon TL barajını da aşarak dar gelirlinin ev sahibi olma umudunu sona erdirmiş, sonrasında ise kiralık ev fiyatları da uçuşa geçmişti. 

TÜİK KASIM AYI KONUT SATIŞ İSTATİSTİKLERİ 2022 AÇIKLANDI! 

İnşaat ve konut sektörünün beklemiş olduğu Kasım ayı konut satış raporu yayımlandı. Yayımlanan rapora göre Kasım ayında Türkiye genelinde Kasım ayında 117 bin 806 konut satışı yapıldı. Türkiye genelinde konut satışları Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 34,1 azalarak 117 bin 806 seviyesine gerilemiş oldu. 

Konut satışlarında İstanbul 19 bin 687 konut satışı ve yüzde 16,7 ile en yüksek paya sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul'u 9 bin 367 konut satışı ve yüzde 8,0 pay ile Ankara, 7 bin 902 konut satışı ve yüzde 6,7 pay ile Antalya izledi. Konut satış sayısının en az olduğu iller sırasıyla 34 konut ile Hakkari, 47 konut ile Ardahan ve 58 konut ile Bayburt olarak sıralandı. 

TÜİK konut satışları Kasım 2022 raporu yayımlandı Kasım'da yükselen ev fiyatları ile satış yüzde 34 azaldı

Yükselen konut kredisi faiz oranları nedeniyle ipotekli konut satışı rakamlarında son derece sert bir düşüş yaşanırken Türkiye genelinde ipotekli konut satışları Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %57,7 azalış göstererek 16 bin 655 olarak kayıtlara geçti. Yabancılara konut satışı rakamında da düşüş yaşandı ve yabancılara Kasım ayında yapılan toplam konut satışı rakamı 6 bin 83 adet olarak açıklandı.