Tüm kiracıları ilgilendiriyor! Ev sahibiniz bunları yaparsa tazminat alabilirsiniz!

Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki ilişkilerde bazı durumlarda tazminat gündeme gelebiliyor. Ev sahipleri kiracıları hangi koşullarda tazminat ödemek zorunda kalıyorlar?
Tüm kiracıları ilgilendiriyor! Ev sahibiniz bunları yaparsa tazminat alabilirsiniz!

Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki ilişki Türkiye’de belirli bir kanun çerçevesine oturtulmuştur. Tarafların hakları yasalarla korunurken bu haklara müdahalede bulunmak bazı durumlarda tazminatı gerektirebiliyor. Ancak çoğu zaman kiracılar bu haklarını bilmedikleri için ev sahipleri tazminat ödemeleri gerekmesine rağmen ucuz kurtuluyorlar. Peki kiracıların ev sahiplerinden hangi koşullarda tazminat alma hakları vardır?

KİRACIYI HAKSIZ EVDEN ÇIKARMAK SUÇ!

Kiracıların geçerli bir kira sözleşmeleri olması halinde ve yükümlülüklerini de eksizsiz yerine getirmeleri durumunda ev sahipleri tarafından evden çıkarılması mümkün değildir. Yine de daha yüksek fiyatla bir başkasına evi kiralamak ev sahiplerine cazip gelebiliyor. Bunun için de kiracının evden çıkarılması için ev sahipleri yasal bir gerekçe aramaya gerek görmüyorlar. Ancak kiracı evden haksız bir şekilde çıkarılırsa ve iş mahkemeye taşınırsa ev sahibi kiracıya mahkemenin belirleyeceği tutarda tazminat ödemek zorunda kalıyor.

EVİNİZİ SATARKEN İYİ DÜŞÜNÜN!

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yapılan kira sözleşmesi taraflara belirli bir süreliğine o ev üzerinde bazı haklar sağlamaktadır. Kiracı evi kiralayıp otururken kira sözleşmesinin süresi dolmadan ev sahibi evi satmak isteyebiliyor. Bu durumun yasal bir engeli yok. Ancak ev sahibi evi bir başkasına satar ve evi yeni alan kişi de kira sözleşmesi süresi dolmadan kiracıyı evden çıkarırsa meselenin boyutu bir başka aşamaya geçiyor. Kira sözleşmesinin süresi bitmeden evi sattığı için kiracı burada mağdur olmaktadır. Sözleşmeye aykırı hareketten dolayı şikayete bağlı olmak şartıyla eski ev sahibinden kiracılar tazminat talep edebilirler.

OĞLUM GELİYOR DİYEREK KİRACIYI EVDEN ÇIKARANLAR DİKKAT!

Bazı ev sahipleri akrabam gelecek gerekçesi ile kiracıları evden çıkarabiliyorlar. Bu durum esasında ev sahibinin yasal hakkıdır. Ancak bu gerekçe ile kiracı evden çıkarılmışsa ev ona uygun bir şekilde kullanılmalıdır. Kiracıyı akrabam oturacak diyerek evden çıkarıp bir başkasına evi kirayı vermek kiracıyı haksız yere evden tahliye etmek anlamına gelmektedir. Bu durumda da kiracılar ev sahiplerinden tazminat isteyebiliyorlar.

KİRACI TADİLAT İÇİN EVDEN ÇIKARILIRSA!

Ev sahipleri evlerinde esaslı bir tadilat yapmak istediklerinde evin kullanılamayacak olmasından dolayı mahkeme kararı ile kiracıyı evden çıkarabilirler. Bu tamamen yasal bir uygulama olurken kiracıların itiraz hakkı da yoktur. Ancak kiracı evden çıkarılır ve ev esaslı tadilata girmeden bir başkasına kiralanırsa o zaman kiracının tazminat hakkı doğacaktır. Bu şekilde evler 3 yıl boyunca bir başkasına kiralanamazlar. Hatta tadilat bittikten sonra eve dair ilk kiralama teklifi eski kiracıya yapılmalıdır.