Tüm tapu sahipleri dikkat! 90 gün içinde başvuru yapmayanların hakkı yanacak!

Tapı sahipleri için son dakika duyurusu geldi! Yapılan yeni düzenleme ile birlikte satış işleminin gerçekleştirilmesinin ardından 90 gün içinde dava açılması gerektiği ifade edildi.
Tüm tapu sahipleri dikkat! 90 gün içinde başvuru yapmayanların hakkı yanacak!

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından tapu sahibi olan tüm vatandaşlara duyuru yapıldı. Yapılan bu duyuru ile birlikte tapu satış işlemlerinin ardından kişilere sunulan hakların 90 gün kadar süresi olduğu ifade edildi. Bu sürenin dolmasının ardından ise 3 ayın sonunda herhangi bir şekilde hak talep edemeyecekleri öğrenildi. Yapılan açıklamada tapu hakkında yapılan kayıtlarda yeni bir düzenlemeye gidildiği öğrenildi. 

90 GÜN SÜRE VERİLDİ! 

Konu hakkında yapılan açıklamaya göre Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından tapu ile ilgili olan kayıtlarda yeni bir düzenlemeye yapılmaya başladığı öğrenildi. Gerçekleştirilecek olan bu düzenleme ile birlikte de Şufa hakkı sahibi paydaşlara, gayrimenkulün alıcı tarafından satış noter yolu ile bildirilmişse yapılan bu bildirimin ardından 3 ay içerisinde şufa davasının açılması gerektiği öğrenildi. Bu sürenin yani 90 günün dolmasının ardından ise kişilerin bu haklarından faydalanamayacakları öğrenildi. 

Yapılan bu kritik uyarı ile birlikte olası bir durumda dava açılmaması halinde nelerin yaşanabileceği konusu da oldukça merak edilmeye başlandı. Yapılan açıklamaya göre dava açılmazsa ön alım hakkının düşeceği ifade edildi. Yani eğer hisse sahibi kişi diğer hisse sahibi olan kişilere haber vermeden satış yapmışsa, hisse sahibi olan kişilerin itiraz hakkı bulunmaktadır. Hisseli tapunun satışında mutlaka hissedar olan kişilerin anlaşmasına dayanmaktadır. 

ŞUFA DAVASI NEDİR? 

Yapılan bu uyarının ardından ise en çok merak edilenler arasında da şufa davasının detayları oldu. Yapılan açıklamalara göre şufa davası; paylı mülkiyette paydaşlardan birinin payını kısmen ya da tamamen 3. bir kişiye satması durumunda, hisse sahibi olan diğer kişilerin paylarını satın almaya hak tanıyan bir dava olduğu ifade edildi. 

Bu noktada da önemli olan noktanın payı kısmen ya da tamamen satan kişi ya kişilerin noter aracılığı ile diğer hisse sahiplerine bildirmesidir. Bu durum yasal olarak da zorunlu tutulmuştur. Yapılan açıklama doğrultusunda da hisse sahibi bu payı eğer satmak isterse öncelikli satın alma hakkının diğer paydaşların olduğu konusu idi. Fakat bu alım hakkının süresinin ise 3 ay olduğu ifade edilerek aksi halde bu haklarının ortadan kalkacağı öğrenildi.