Türk ekonomisinin büyüme rakamları açıklandı 3. Çeyrekte en çok inşaat sektörü küçüldü!

Kasım ayının en önemli ekonomik verisi olarak beklenen 3. çeyrek büyüme rakamları açıklandı. Açıklanan rakamlara göre büyüme rakamlarında düşüş yaşandı.
Türk ekonomisinin büyüme rakamları açıklandı 3. Çeyrekte en çok inşaat sektörü küçüldü!

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından beklenen Dönemsel Gayrisafi Yurt İçi Hasıla, III. Çeyrek: Temmuz-Eylül 2022 raporu yayımlandı. Yayımlanan rapora göre Türk ekonomisi 2022 yılının 3. çeyrek dönemini kapsayan Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında yüzde 3.9 oranında artış gösterdi. 

TÜİK tarafından açıklanan rapora göre GSYH 2022 yılı üçüncü çeyrek ilk tahmini; zincirlenmiş hacim endeksi olarak, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 3,9 oranında artış gösterdi. Açıklanan endeks verisinde hesaplamaya dahil edilen tüm sektörlerde yükseliş yaşanırken sadece inşaat sektöründe daralma yaşandı. 

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE YÜZDE 14.1 ORANINDA DARALMA MEYDANA GELDİ

Yükselen inşaat maliyetleri nedeniyle zorlu bir dönemden geçen inşaat sektörü bir yandan da konut fiyatlarının rekor seviyeye ulaşması ile durma noktasına gelmişti. Müteahhitler nerede ise günlük olarak zamlanan demir ve çimento fiyatları nedeniyle iş yapamaz hale gelirken açıklanan ekonomik verilerde yaşanan sorunlar rakamlara da yansıdı. 

Türk ekonomisinin büyüme rakamları açıklandı 3. Çeyrekte en çok inşaat sektörü küçüldü!

Açıklanan verilere göre Türk ekonomisi büyümeye devam ederken bir önceki çeyreğe göre ise daralma yaşandı. İnşaat sektöründe yaşanan daralma dikkat çekerken sektör temsilcileri ise ekonominin lokomotifleri arasında yer alan inşaat sektörünün desteklenmesini talep etti. Sıfır konutlara özel düşük faizli kredi, tapu harcı indirimi ve KDV muafiyeti masada yer alan öncelikli talepler olarak sıralamada yer alırken hükümetin bu taleplere verecekleri yanıt merak konusu oldu. Ancak yaşanan daralmanın son derece ciddi olması bu taleplerin onaylanabileceği şeklinde yorumlandı.